Antik yazar Panyasis, Kragos hariç tamamı Xanthos vadisinde birer kent olan Tlos, Pınara, Xanthos ve Kragos’u bir nymphe olan Praxidike ile Tremile’nin çocukları olarak tanıtmaktadır. Tlos’un MÖ 14.yy.’da Hitit metinlerinde Lukka topraklarındaki Dlawa, daha sonraki dönemde Likçe yazıtlarda geçen Tlawa ile Grekçe metinlerdeki Tlos kenti ile aynı şehir olduğu ve kuruluşunun MÖ II. binlere kadar gittiği kabul edilmektedir. Kente yaklaşıldığında akropolün hakim görüntüsü ziyaretçileri hayli etkiler.
Dik yamaçlarla doğal açıdan korunaklı akropol tepesinin çevresi yer yer sur duvarları ile takviye edilerek tahkim edilmiştir. Akropolün kuzey-doğu yönündeki erken döneme ait sur duvarları ile kaya mezarları Likya kültürünün örneklerindendir. Daha çok doğu ve güney-doğu kesiminde izlenen sur duvarları ise Roma döneminde inşa edilmiş olup Bizans döneminde bir çok yapı ve hatta bazı lahit mezarların malzemesi kullanılarak onarılmıştır. En üstte devşirme taşlarla yapılmış olan Geç Dönem yapıları 19. yy.’da Osmanlı İmparatorluğunca görevlendirilmiş bir beyin yerleşimine ait duvarlardır.
Yukarıda bahsi geçen kalıntılar, akropol tepesinin geçirdiği kültür evrelerinin aynı anda dar bir mekanda sergilenmesi açısından ilgi çekicidir. Akropolün doğu yamacında özenle işlenmiş Roma Dönemi sur duvarlarına istinat oluşturan alanda sur duvarlarına paralel devam eden 12 oturma sırasına kadar krepislerin sayılabildiği bir stadyum bulunmaktadır. Stadyum karşısında izlenen yapı grupları Roma Dönemine ait olup bu gün fonksiyonları net olarak ifade edilememekle birlikte agora ve bölümlerine ait olmalıdır. Bu alanın güney kesiminde izlediğimiz kalıntılar gymnasion, palestra ve hamam yapılarına aittir. Sitin en doğusunda daha çok Tonozlu galeriler üzerine kurulu Roma Dönemine ait bir tiyatro bulunmaktadır. Tek diazomalı tiyatronun sahne binası kuzey kesimin üçüncü kata kadar ayakta kalabilmiştir. Kuzey paradokstaki Likçe yazıt blokları devşirme malzeme olarak, genişletme veya onarım gördüğü tarihte kullanılmış olmalıdır. Stadyumun güneyinde Xanthos vadisine hakim bir noktada Roma döneminde yapılmış üç katlı bir hamam yapısı bulunmaktadır.
- Tlos Ören Yeri
- Tlos Ören Yeri
- Tlos Ören Yeri
Bu makale 7 Şubat 2020 tarihinde oluşturuldu.
Bu makaledeki yazım hataları ve güncellemeler için Düzenleme önerebilirsiniz.
Bazı yorumlar "Yerel Rehberler" tarafından sağlanabilmektedir.
🇹🇷 Ören yeri oldukça geniş bir alana yayılmış olsa da ziyaretçilere açık olan alanlar bir hayli sınırlı. Tel örgülerle çevrilmiş alanı ancak yukarıdan gözlemleyebiliyorsunuz. Açıklayıcı tabelalar/bilgi notları son derece sınırlı; broşür almadığınız sürece Pegasus’u ehlileştiren Bellerephon’un mezarının (Ören Yeri’nin önüne gelmeden hemen önce, sağ tarafta dağın yüzeyinde) orada olduğunu dahi öğrenemiyorsunuz. Yine de meraklısı için hoş bir deneyim olacağını söylemeliyim. Geniş bir açıyla gördüğünüz enfes manzarası da dâhil.
Fethiye Yakaköy’deki evimize 3 km. mesafede idi. Bir kaç sefer iyice dolaşma imkanı bulduk. Severek ve hiç acele etmeden dolaştığın zaman oranın atmosferinin daha farklı başkalıkta olduğunun farkına varabiliyorsun. Ben ve hanımım eski evimize çok yakın konumdaki Tlos Antik kentini ve Yakaköy’ü çok sevdik. Gayet doğal ve huzur dolu bir yer.
Önemli bir otel yeri. Fakat yeterli bakım ve ilgi yok ne yazık ki. Çevre daha temiz tutulabilir. Ziyaretçiler de biraz dikkat etseler daha temiz olacak.
Öyle ahım şahım gezilip görülesi bir yer değil ama gidilebilir ziyanı yok. Gitmezsenizde birşey kaybetmiş olmazsınız.
Konumu harika. Nar suyu 10 numara. Likya meraklıkarına…
Anadolonun her köşesinde bulunan tarihi mekânların üzerimde bıraktığını etki muazzam.
Etkileyici bir manzarası ve atmosferi var yakaparktan inerken mutlaka ziyaret edin
Şaşkınlıkla baktım kaya mezarlarina o zamanın şartları ile yapılmış fakat bu zamanın definecileri talan edip yagmalamis
Yaz mevsiminde şu at sineklerine ve eşek arılarına çözüm bulunmalı. Alan hakkinda hiçbir yazılı bilgi veren afiş yok maalesef.
Giriş 7 TL güzel kalıntıları olan antik şehir manzara güzel
Görülmesi gereken yerlerden biri. Yolunuz Saklıkent e düşerse yol güzergahınıza yakın. Kaya mezarları harika..
Antik kentleri oldum olası çok severim. Eski, burda çok eski 🙂
Muhteşem bir manzara, enfes antik kent. Fethiye’den yaklaşık 45-50 dk. araba yolculuğu ile ulaşabiliyorsunuz. Seydikemer ilçesine yakın Yakaköy içersinde. Yaptığınız yolculuğa değiyor. Antik kenti gezmek için yarım güne ihtiyacınız olacak. Sonrasında dinlenmek için Yakapark’a gidebilirsiniz.
Kış programına tavsiye etmem çevre, yeme içme sıfır
Guzel bir alandi. Koruma altina alinmis, meraklisina
Kaya mezarları harikaydı kesinlikle gidilip görülmesi gereken bir yer o zamanki şartlarda böylesine harika bir yer inşa edilmiş ancak bakımsız kalmış daha iyi restorasyon gerekiyor daha gezilecek çok yer çıkar gibi geliyor
Bir çok medeniyetin yaşadığı bir yer. Girişi paralı ama ucuz du. Müze kartta ücretsiz. Öğrencilere ücretsiz .Kayaları oyup içlerinde yaşamışlar.Ustune Osmanlı zamanında kale yapılmış. Tarihimizi unutmamanız lazım