Türk İslam Eserleri Müzesi : İlk Osmanlı medreselerinden olan Yeşil Medrese, Sultaniye Medresesi diye de adlandırılır. Yeşil Külliyesi birimlerinden bir tanesi olan medresenin kitabesi yoktur. Külliyenin yapım tarihleri olan 1414-1424 yılları arasında yapıldığı bilinmektedir ve mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Plan itibariyle Anadolu Selçuklularının açık eyvanlı medreselerinin bir devamıdır. Yapı malzemesi olarak moloz ve kesme taş ile tuğla kullanılmıştır. Yıldız tonoz ile örtülü giriş eyvanından sivri kemerli bir kapı ile avluya girilir. Avluyu üç taraftan çeviren revaklar sivri kemerli olup, bölümlerin sondaki karşılıklı birer tanesi beşik tonoz, eyvanların önündekiler çapraz tonoz, diğerleri ise kubbeli tonoz ile örtülüdür. Revaklardaki sütun ve sütun başlıklarının bir kısmı Bizans devrine aittir.
Revakların arkasında on üç medrese odası, iki yan eyvan, merdiven boşlukları vardır. Aynalı tonoz ile örtülü medrese odalarında birer ocak da bulunmaktadır. Girişin karşısında bulunan ve kare bir mekân gösteren dershaneye iki taraflı merdivenlerle çıkılır. Külliyenin diğer yapılarına göre medresedeki çini süsleme çok azdır. Çini süslemelerde mozaik çini ve renkli sır teknikleri kullanılmıştır. Giriş eyvanındaki ahşap kapı üzerinde bulunan yarım beşik tonoz ve batı yan eyvanının tavanı çini kaplıdır. Müze envanterinde, 13.yüzyıldan 20.yüzyıla kadar uzanan Selçuklu, Beylik ve Osmanlı dönemlerine ait (İznik, Kütahya) çini ve seramik eserler, ahşap, oyma ve kakma eserler, Türk maden sanatından örnekler, tombak ve diğer metal eserler ile Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri, geleneksel Türk elişleri ve giysileri yer almaktadır.
>> TAM EKRAN GÖSTER <<
Bu makale 7 Nisan 2020 tarihinde oluşturuldu.
Bu makaledeki yazım hataları ve güncellemeler için Düzenleme önerebilirsiniz.
Bazı yorumlar "Yerel Rehberler" tarafından sağlanabilmektedir.
müzede, islamın doğuşundan osmanlıya kadar olan islam ülkelerinin genel bir tarihine ve ürettikleri eserlere yer veriliyor.
çoğu türk devleti olmak üzere, emevi, abbasi, eyyubi gibi arap devletleri de yer alıyor.
müzeyi yaklaşık iki saat boyunca zevkle gezdim. islam devletlerine olan bilgilerimi kafamda pekiştirmiş oldum ve yeni bilgiler edindim.
dört halife döneminden başlayarak, müslümanların ürettikleri çini, hat, porselen, halı, çömlek gibi sanat eserlerini gördüm.
tarihi 7.-8. yüzyıla giden kuran el yazmaları vardı.
anadolu selçukluların yaptıkları eserler beni şaşırttı. onlar dışında fazla mitolojik canlılara yer veren devlet görmedim. orta asya geleneğinden gelen varlıklara yer vermişler.
bir başka ilgimi çeken eser de cizre ulu camiinin kapısı oldu. hem kapı hem de ejderli kapı tokmağı çok güzel bir eser. maaelesef kapının bir tokmağı çalınmış.
Bu binanın diğer adı İbrahim Paşa sarayı. Sultanahmet meydanında. İçerisinde kutsal emanetler bölümü var. Girişte müzekart geçerli. Sergilenen değişik halılar var. Emevi Abbasi Selçuklu Eyyubi İlhanlılar Memlükler gibi devletlere ait bir çok bilgide yer alıyor.
İÇİNDEKİ ESERLERİ MUTLAKA GÖRMENİZİ TAVSİYE EDERİM. YAPI MİMARİ MÜKEMMEL…ESERLER GÜZEL SERGİLENİYOR…Sultanahmet’te yer alan sarayın Kanûnî Sultan Süleyman devri vezîriâzamı Makbul İbrâhim Paşa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi’nde bulunan ve İstanbul Emini Ömer Ağa tarafından padişaha takdim edilmiş olan 927 (1521) tarihli bir yazıdan sarayın mevcut bir konağın önemli değişiklikler, eklemeler ve tamirler yapılmak suretiyle meydana getirildiği anlaşılmaktadır. İçinde bir kule ve çardağı, köşk, hazine odası, hamam, kiler, mutfaklar, divanhâne, hassa evleri, ahır gibi kısımları bulunan bu yapı çok kısa bir süre içinde tamamlanmıştır. Nitekim seferden dönen padişah burada ağırlanmış, sadrazamlığa yükselen İbrâhim Paşa’nın muhteşem düğünü 1524’te aynı yerde yapılmıştır.
Çok güzel eserler var. Özellikle kutsal emanetlerin bir kısmının burada olduğunu bilmiyordum. Peygamberimizin sakalı, ayak izi ve hulefa i raşidine ait Kuran mushafları mevcut. Hipodrom alanı da ayrı bir güzel
Sürekli sanat etkiliği ve tarihi eserler ziyaret edilmesi gereken müzelerden artı sanat sergilerine giriş ücretsizdir.
Çok güzeldi dün gittim. Her yerinde şahane eserler dolu. Ortam çok temiz ve bakımlı.
Bir şey sorduğunuzda çalışanlar yardımcı oluyor
Gayet güzel bir müze olmuş.Beni üzen olaylardan bir tanesi ise benim gittigim zaman aralığında ne yazikki hiç Türk yoktu.
Sakal-ı Şerif’in olması…… Her şey o kadar iyi ki….. Kültürlenelim….
Tek düze eserlerle dolu bir müze. Gelecekseniz mukaddes emanetler ve birkaç osmanlı ve pers eseri görülmeye değer. Diğer yandan etnografya bölümü çok güzel.
Güzel her dönemden karşınıza eserler çıkıyor.Genis bir alani daha iyi değerlendirmeli
İlber Ortaylının bir kitabında okumuştum gitmek nasip oldu çok güzel parçalar,eserlerle dolu. Tarihimizle tanışmamız için güzel bir yer
Ziyaretimizden gayet memnun kaldık…Mukaddes Emanetler kısımındaki fon müzik gibi diğer kısımlar için de ayrıca fon müzik kullanılabilir..
Müze kocaman ve çok bölümlü. Okları takip ederek daha rahat gezebilirsiniz. Müzekart geçerli.
[…] Türk İslam Eserleri -> Sanal Müze Gez […]