Eskişehir

Eskişehir 1993 yılında çıkarılan kanunla birlikte Büyükşehir Belediyesi olup Türkiye’de en kalabalık 25. Şehir unvanını almıştır. Şehrin ortasından geçen Porsuk Çayı ve şehirde bulunan Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi sayesinde öğrenci şehri olarak görülmektedir.

Eskişehir mutfağında Met helvası, nuga helvası, haşhaşlı çörek, balaban kebabı, çibörek lezzetleri ile meşhurdur. Ayrıca şehirde çıkarılan lületaşı da özel ilgi görmektedir. İşlenebilen bu taş sadece Eskişehir ilinde çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak da bilinir. Bunların yanı sıra Sivrihisar ve Eskişehir de yetişen çoban köpeği akbaş da şehrin önemli değerlerinden biridir. Şehrin sanat alanında da gelişmiş olmasından dolayı iki adet senfoni orkestrası bulunur. Ayrıca her yıl Uluslararası Eskişehir Festivali de düzenlenerek şehirde müzik, tiyatro, resim ve sinema gibi alanlarda gösteri ve sergiler sunulur.

Eskişehir

Eskişehir’in Tarihi

Bu şehir birçok uygarlığa ev sahipliği yaparak günümüze kadar gelmiştir. Şehir üzerinde Frigya, Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Antik ve Orta çağlarda Yunanca Dorylain ismi ile tanına kent Latince olarak da Dorylæum ismi ile bilinmiştir. Öncelikle bölgeye M.Ö 14. Yüzyılda Hititler devlet kurmuş daha sonra da Frigler bu bölgeye yerleşmiştir. Friglerden sonra da hakimiyeti Lidyalılar almış ve sonra Persler istila ederek bir süre bölgede hüküm sürmüştür.

Eskişehir şehri hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.yerelnet.org.tr/il/eskişehir/ kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Yüzölçümü: 13.925 km2

Rakım: 788 m

Nüfusu: 888.828

Plaka Kodu: 26

Posta Kodu: 26000

Konum: 39.766701, 30.525666

Bu makale YerelNET tarafından Eskişehir şehrini kısaca tanıtmak için hazırlandı.