İstanbul Oyuncak Müzesi,şair-yazar Sunay Akın tarafından kurulmuştur.Müze,kapılarını 23 Nisan 2005’te ziyarete açmıştır.Müzede sergilenen oyuncaklar dünyanın çeşitli yerlerinden açık arttırmalarda edinilmiş veya antikacılardan satın alınmıştır,müzenin açılışında bu şekilde edinilmiş 1000 civarında oyuncak varken,şuanda bu sayı 4000’e çıkmıştır.Sergilenen oyuncaklar,sanatçının sahne gösterileri,tiyatro oyunları gibi bireysel çabaları sonucu kazandıklarıyla edindiği teliflerle satın alınmıştır. Müzenin her odası bir tiyatro sahnesi görünümünde olup,sahne tasarım sanatçıcı Ayhan Doğan tarafından tasarlanmıştır. Müze,2009 yılında ICOM’a (Uluslar Arası Müzeler Birliği) üye olmuştur.Avrupa Müzeler Forumu’nun faaliyetlerine katılmaya başlamıştır.2010 ve 2011 yıllarında ”Avrupa’nın En İyi Müzesi” yarışmasında ödüle aday gösterilmiştir.
İstanbul Oyuncak Müzesi
Bu makale 4 Nisan 2020 tarihinde oluşturuldu.
Bu makaledeki yazım hataları ve güncellemeler için Düzenleme önerebilirsiniz.
Bazı yorumlar "Yerel Rehberler" tarafından sağlanabilmektedir.
Kesinlikle gidilip görülesi ve büyük bir emek ürünü olan müze.
Ancak 3 yıldız verme sebebimi açıklamak isterim: 18 tl tam ücreti vererek içeri girdim, tüm katları gezdim ve en son kafeterya katındaki oyuncaklara bakmaya ve biraz da dinlenmek için en alt kata indim. Burada da müzenin devamı olan tarihi oyuncakların bulunduğu vitrinlere yöneldim. O sırada bir görevli beni zorla dışarı çıkardı. Özel bir etkinlik var girmeniz yasak dedi. İyi de ben bu oyuncakları görmek için 18 tl para verdiğimi ve uzak yoldan geldiğimi söyledim. Yapabileceğimiz bir şey yok lütfen dışarı çıkın dedi görevli. O sırada uzun bir masada yaş ortalaması 50 olan 10-15 kadın gün gibi birşey yapıyorlardı. Kahkahalar vs. Hiç anlam veremediğim bir durumdu. Böyle bir müzeye hiç ama hiç yakıştıramadığım bir tutum. Tamamen hayal kırıklığı.
Her yaştan ve kesimden insanın çocukluğuna dair mutlaka bir şeyler bulacağı güzel bir mekan… Yalnız çocuklarıyla ziyarete gelen aileler, lütfen çocuklarınıza talim ve terbiyeyi evlerinizde verin, bu tür mekanlarda uygulayın. Başkalarını rahatsız etmeme alışkanlığı kazandırın.
Çok emek var. İnce düşünülmüş. 5 yıldız hak ediyor. Ama işte çokomelli yüzünden bi ucu size de dokunmalıydı.
Bir de sanatçı’da olsanız vergi işi üzüyor. Nakit girişte fiş yok. İstesen verirdi demesin kimse. istemeden verilmeliydi zaten.
Çok güzel keyifli eğlenceli bir yer 70 ler,80 ler,90 lar herkese hitap ediyor. Yetişkinler çoçuk oluyor. Ben oğlumdan daha cok eğlendim😄
Küçük, şirin ve özenle hazırlanmış bir müze. 3 katlı eski ama restore edilmiş bir bina ve içinde son 200 yıla ait (çoğunluğu 20.yy) oyuncaklar segileniyor. Fiyatları da makul
Oyuncakların toplanması için epeyce zahmet verilmiş. Çok geniş ve kıymetli bir koleksiyon. Fakat, inanılmaz dar bir mekan, gezmekten hiç keyif alamadık, herkes birbirine çarpıyor, merdivenler inanılmaz dar, inip çıkmak için sıra bekleniyor.
Cafesinde fiyatlar çok pahali. Basit bir horoz şekerinin fiyatı bile 10.00TL. Müze, müzelikten çıkıp, ticarethaneye dönüşmüş.
Sunay Akın’a ne kadar teşekkür edilse azdır böyle bi müzeyi kazandırdığı için. Günümüz çocukları bi çok oyuncağı bilmese de sizin çocukluğunuzun nasıl geçtiğini ona gösterebileceğiniz en güzel yer. Her fırsat bulduğumda uğrarım ve her seferinde farklı bişey muhakkak farkettiğim oluyor: ince detaylar gizli.
Kıymetli aile dostumuz Ercan Karakoyun abimin İstanbul ziyaretinde birlikte gittiğimiz Sunay Akın Sahibi olduğu kıymetli bi mekan ..
Güzel nostalji olmuş.3 katlı bir bina.bilet fiyatı yetişkin 10 öğrenci 7 idi yanlış hatırlamıyorsam.alt katta kafeterya var.çocuklar çok birşey anlamayacaktır fakat 35 yaş ve üzeri kişilerde kendinden bir iz aradığı bir yer.teneke arabalar ahşap dekorlar,kuklalar,bez bebekler birsürü şey.güzel yer
Sunay Akın’in Dünya’nın dört bir yanindan topladığı oyuncakları her bir odada konulu şekilde sergilemesi muhteşem ve görülmeye değer bir müze… Çocuklar çok eğlenecek…
Günümüz çocuklarının dikkatini çekecek bir şey yok. Sadece hatıra para basımı var. O da başka yerlerde de oluyor. Sanki daha çok büyüklere hitap ediyor. Oyuncaklar çok eski tarihlere ait 1950 gibi mesela.Haftasonu dışarıya taşan bir kalabalık ve park yeri sorunu sizi bekliyor bilginize.
Sunay Akın’ın Oyuncak Müzesi Türkiyede oyuncak müze alanında ilktir. Numune diyebileceğimiz birçok oyuncak mevcuttur. Gidilip görülmesi gereken bir yer. 👌😎
Amerikan, japon, alman, ispanyol, türk yapımı 1800’lü yıllardan 1980’lere kadar gelen eski oyuncakların sergilendiği bir müzedir. Oyuncak Nostaljisi yaşamak isteyenlerin hoşlanacağı bir müzedir.
Gecmise gitti geldik oynadigimiz oyuncaklar bindigimiz bisikletler onlari gorunce simdiki cocuklarin oyuncakları garip geldi nevarsa eskilerde var.Nostarji sevenlere tavsiyem giris ucretli merdivenler biraz daha genis olsydi daha guzel olurdu.1800 lu yillardan olan oyuncaklari muhakkak gormelisiniz ve cocugunuz varsa gormesini saglamalisiniz
Mükemmel bir müze. Sadece çocukların ve gençlerin değil her yaştan insanın dikkatlice izleyerek görmesi gereken bir yer.
Oyuncakların aslında sadece çocukların ellerindeki eğlence aleti olmadığını ve aslında çoğunun altına bir ideoloji gizlendiğini de bizlere anlatıyor.
1800lü yıllardan günümüze uzanan geniş bir koleksiyon ve dünyanın her tarafından izler görebilirsiniz.
Oralarda bulunan barkodları kullanarak ilgili bölümler hakkında Sunay AKIN seslendirmesi ile bilgi edinebilirsiniz.
Sadece çocuklara değil aslında büyüklere göre bir müze. Oyuncakların hemen hepsi eskiden kalma, bazıları 19. ve 20. yüzyıldan kalma. Esas bizim için çok daha fazla ilgi çekici. Hatta çocukla geldim ben, ama sağa sola istediğim kadar bakamadım. Bir dahaki sefere 70 75 yaşlarındaki anne ve babamla gelmek istiyorum, onların da çok ilgisini çekecektir,eminim.
Her tür oyuncağın büyülü alemi, çeşitli ülkelere ait değişik oyuncaklar, insanı oldukça etkiliyor…Kimi zaman eskilere götürüp, kimi zaman gülümseten oldukça güzel bir ortam..Büyük emekler verilerek itina ile biriktirilmiş, harika oyuncaklar….
Gerçekten Sunay Akın’ı ayakta alkışlıyorum muhteşem bir fikir … mutlaka çocuklarınızı alıp gidin , görülmesi gereken bir müze
Harika bir yer ,oyuncaklar sadece wski olduğu icin degil özel parcalar olduklari icin sergilenmis.Kendine has Dunya uzerinde tek olan bircok parca var.
Çok beğendim ve çok emek verilmiş bir yer. Fakat benim için üzücü tarafı malasef ülkemizin oyuncak hatta birçok konuda ne kadar geri olduğu bir kez daha anlamak oldu. 1900 lü yıllarda Almanya’nın yaptığı oyuncak ev ve yapıların kalitesi bunun ispatıdır ve beni çok etkiledi. Detaylar muhteşem.
Dev binalar arasında olup, Ben burdayım diye haykıran şirin bir evden kurulmuş, Kendinden, geçmişten ve illaki çocukluğundan bir parça bulacağın, oyuncağın zamandaki yolculuğu kadar insanlık tarihinin de yolculuğunun ‘küçük’ bir kesitine tanıklık edeceğiniz masalsı bir mekan. Buraya erişim imkanı olan çocuklar çok şanslı, burada etkinliklere katılıp vakit geçirmek çok eğlenceli. Hele şanslı gününüzdeyseniz Sn. Sunay Akın’la da karşılaşabilirsiniz. Bu ülkeye ve insanlarına katkıların için teşekkürler Sunay Akın.
Çocuklarda yetiskinlerde hayran kaldık. Onca tarihi eser nasil toplanmış korunmuş. Savaş zamaninda bile oyunca uretmeyin birakmayan toplumlar bugun pek cok seyin oncusu olmaya devam ediyor. Kesinlikle gorulmesi gereken bir yer. Ancak aratatil dolayisiyla cok kalabalıktı.
kalabalık olan günlerde örneğin tatillerde asla gitmeyin çocuğuna sahip çıkmayan ebeveynler yüzünden hiçbir şey anlamazsınız. Güzel bir günde giderseniz en az bir kere görülmesi gereken insana nostaljik bir hava veren tatlı bir yer. içindeki kafe ve çalışanları son derece sıcaklar.
Cocuklar ve buyukler icin eskiyi ev yeniyi anlatan konusan bir muze giris ucreti uygun resepsiyondaki bayan gayet ilgili ve ozenli. Tesekkurler.
Öncelikle sadece oyuncak bakmak için gelinmemeli diye düşünüyorum. Çünkü önceki dönemde üretilen bir çok oyuncağın kendine ait öyküleri var. İsterseniz qr kod uygulaması ile bilgi edinebilir ve sesli olarak da masal edasıyla dinleyebilirsiniz. Çünkü sadece oyuncakların fiziki özelliklerinden ziyade müzeye gelinmişken tarihlerini veya hikayelerini bilmek gerekir.
Onun dışında odalar çok geniş olmadığı için haftasonu kalabalık olabilmekte ama ambiansdan dolayı insanlar çok nazik davranmaktadır. Çalışanlar da son derece güler yüzlü ve kibarlar. Fiyatlarda normal tam bilet 18 lira. Ayrıca çıkmadan anısı olsun diye özel parasından almayı unutmayınız.
Şahsen ben memnun kaldım gittiğime.
Araç park etmek problemli kaç tur atmak zorunda kaldık. Çok yoğun çok sıra var beklemekle bitmiyor içeri giremeden geri geldik küçükler üşüyor dışarıda
Müzenin çocuklardan çok büyüklere hitap ettiğine katılıyorum. Oyuncaklar sizi çocukluğunuza götürüyor analiz ve sentez yapmanızı sağlıyor, büyülü bir dünyanın kapısını aralıyor. Yalnız müzenin kalabalık olması hem sevindirici hem de o büyülü dünyayı bozan kalabalık üzücü. Ortada çok büyük bir emek var ve takdire şayan.
Çok zamandır gitmek istediğim bir müze fırsatı olunca bende baktım gezdim sanalda olsa ilk defa bir müze gezdim ve iyi ki de gezmişim çok güzel
tyremre
Muhteşem !!! Bayıldım resmen 😊😊😻😻👍👍👍 👏👏😁😁
Şu an online geziyorum ama o kadar beğendim ki mutlaka hayatlarımız normale döndükten sonra da gelip birebir gezicem çok güzelmiş çok büyük emek var gerçekten herkesin ellerine sağlık 🙂
çok güzel o kadar sevdimki harikaydı anlatamam uzayla ilgim vardı arttı çok güzeldi 😊
çok güzel
çok güzel
bence de güzel çünkü çok emek verilerek yapılmış.
bende onlayn baktım inanılmaz güzel oyuncaklar var muhteşem
çok guzel bir müze sunay akına tesekkur ediyorum
evde kal müzeleri gez
muteşem bir müze
muteşem
mutem bir müze harika 👍🏻👍👍🏼👍🏽👍🏾👍🏿
muhteşem bir müze harika 💗
çok güzeldi
çok güzeldi (●’◡’●)
[…] İstanbul Oyuncak Müzesi -> Sanal Müze Gez […]
Çooooooooooooooooooooooo k güzel
Çooooooooooooooooooooooo k güzel ve harika şekilde eoyunc ar var
😄
Çok güzel gidip, gezip ,görülmesi gereken bir yer. Farklı tarzda kim bilir daha önce görmediğimiz nice oyuncaklar vardır emeğinize sağlık 👏