İçindekiler
Yedikule Zindanları Müzesi
Gözlem kalesi olarak da hizmet verdiğinden ötürü Yedikule Hisarı olarak adlandırılan Yedikule Zindanları Müzesi; İstanbul’un en köklü Açıkhava müzesi olmasıyla da öne çıkan bir konumdadır.
Yedikule ilk olarak zindan amacıyla inşa edilmeyen bir konumda yer almaktadır. Bizans tarafından ağırlanacak olan kralları ve hanedan mensuplarını ağırlamak adına bu bina inşa edilmiştir. Döneminde en fazla dikkat çeken yer ise Altın Kapı adı altında bilinmektedir. Altın Kapı; Bizans İmparatoru Theodosius tarafından inşa edilmiştir. Ancak imparatordan sonra tahta geçen oğlu bu binaya dört farklı yüksek gözlem kulesi daha inşa ettirmiştir. Böylelikle Altın Kapı ile bu gözetleme kuleleri de birleştirilmiştir.
İstanbul’un Fethi ile beraber Yedikule de Osmanlı toprakları arasına katılmıştır. Fatih Sultan Mehmet döneminde de 3 kule daha bu bölgeye dahil edilmiştir. Aynı zamanda da bu bölgeye bir garnizon dahil edilmiştir. Bizans ile Osmanlı uygarlıklarının mimari yapıları da böylelikle birleşmiştir.
Yedikule Zindanları Müzesi ve Adları
Yedikule Zindanları 7 adet kuleden meydana gelmektedir. Dört tanesi Bizans üç tanesi de Osmanlı döneminden kalmaktadır. Yaşanan olaylardan ötürü bu kulelerin her biri farklı isimlerle adlandırılmaktadır.
Genç Osman Kulesi
Bu kule içerisinde en genç padişahlardan biri olan Genç Osman’ın ikinci katta öldürülmesinden ötürü bu isim verilmiştir.
Cephanelik Kulesi
Osmanlı dönemi çerçevesinde cephanelik olarak bu kule kullanılmıştır. Aynı zamanda da devlet suçluları burada cezalarını çekmişlerdir. Bu yapı içerisine ilave edilen ahşap katlar da ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir.
Üçüncü Ahmet Kulesi
Bu kule depremlerle yıkılmış ve günümüze kadar ulaşmamıştır. Bu padişahın adını almasının temel nedeni de Üçüncü Ahmet döneminde yapılan yardımlardan ötürü uzun süre daha ayakta kalması sağlanmıştır.
Hazine Kulesi
Bu hisar içerisinde devlet hazinesi belirli bir dönem saklanmıştır. Ancak Üçüncü Murat döneminde hazinenin buradan alınarak saray içerisine dahil edildiği de bilinmektedir. Yanan Kasr Köşkü civarında çıkan yangın sonrasında onarılmıştır.
Zindan Kulesi
Kitabeler Kulesi olarak da bilinmektedir. Zindan olarak kullanılmıştır.
Top Kulesi
Yangında yok olan kuledir. Hapishane işlevi görmüştür.
Bayrak Kulesi
Altın Kapı’nın tam üstünde yer alır. En sağlam hisar alanıdır. Bayrak bu bölgede dalgalanır.
Web: http://ktb.gov.tr/