
Nevşehir
Toplam 41 makale bulunmaktadır.
Nevşehir
Kategorisindeki tüm gönderiler
Nevşehir
Kategori Açıklaması ve Bilgiler
Nevşehir Anadolu’nun en özel bölgesidir ve doğa ile tarihin güzel bir kombinasyonunu sergilemektedir. Coğrafi hareketler peri bacalarını oluşturmuştur ve tarihsel gelişim sürecinde, insanlık bu oluşumların içinde bu doğal harikaları, peri bacalarını, oyulmuş evleri ve kiliseleri yerleşmiştir. Binlerce yıllık izleri taşıyan bu yerleşimleri fresklerle süslemiştir. Nevşehir iline karayolu ile ulaşmak tüm ülkeden mümkündür. Havaalanı şehir merkezine 30 km uzaklıktadır. 2019 Yılı verilerine göre nüfusu 303.010’dir.
NEVŞEHİR GEZİLECEK YERLER
Yapılan kazı çalışmalarında elde edilen verilere göre Nevşehir’in M.Ö 3000’li yıllara uzanan bir tarihi olduğu tespit edilmiştir. Bölgeye ilk yerleşenler Hititler olduğu ve Nissa adını verdikleri bilinmektedir. 1954 yılına kadar Niğde’nin bir ilçesi olan Nevşehir, 20 Temmuz 1954 yılında il olmuştur. Nevşehir gezilecek yerler arasında en bilinenleri, Göreme Açık Hava Müzesi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Ihlara Vadisi, Paşabağ Rahipler Vadisi ve Peri Bacaları gelmektedir.
Göreme Açık Hava Müzesi: Nevşehir’e bağlı Göreme ilçesi sınırları içinde yer alan göreme Açık Hava Müzesi bölgenin en önemli turistik mekanlarından birisidir. Müze doğal oluşum sonucu oluşmuş bir vadinin başında bulunmaktadır. Kayseri Başpiskoposu Aziz Basil tarafından yaptırılan Göreme Açık Hava Müzesinde, 1000 yıl kadar eğitim verildiği tahmin edilmektedir. Müzede şapel, yemekhane, kilise, mutfak ve manastır gibi bölümler bulunmaktadır. Müze içinde, Elmalı kilise, Yılanlı kilise, Manastır, Azize Barbara ve Aziz Basel Şapeli gibi tarihi yapılar bulunmaktadır.
Derinkuyu Yeraltı Şehri: 85 m derinliğindeki Derinkuyu yeraltı Şehri, bölgedeki en derin ve en geniş yeraltı şehirlerinden birisidir. Toplamda 4 km’lik alana yayıldığı tahmin edilen yeraltı şehrinin 2,5 km’ lik 8 katı temizlenerek ziyarete açılmıştır. 8 katın derinliğinin 50 metre olduğu yeraltı şehrinde tüm katların ziyarete açılması ile derinliğin 85 m’ yi bulacağı ve kat sayısının da 12-13’e ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ziyarete açılan kısımlarda ahırlar, mutfak, okul, yemekhane gibi bölümler bulunmaktadır.
Ihlara Vadisi: Vadinin oluşumunun asırlar öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. Hasan Dağı’nın püskürttüğü lavların oluşturduğu katmanlar, zamanla sel ve rüzgarın da etkisiyle günümüzdeki halini aldığı söylenilmektedir. Vadinin toplam uzunluğu 14 km olmakla birlikte sadece 6 km’ lik kısmında yürüyüş yapılabilmektedir. Melendiz Çayının bulunduğu bölge yürüyüş için en ideal rotayı oluşturmaktadır. Vadi içerisinde yüzden fazla kilise olduğu tahmin edilmektedir. Ancak sadece birkaçının gezilebilir durumda olduğu bilinmektedir.
Paşabağ Rahipler Vadisi: Nevşehir gezilecek yerler arasında Kapadokya Bölgesinin en büyüleyici ve etkileyici yerlerin başında Paşabağ Rahipler Vadisi gelmektedir. Avanos- Göreme yolu üzerinde Zelve istikametinden de bulunmaktadır. Peribacalarının oluşumunun ve gelişiminin en iyi gözlenebildiği yerlerden olan Rahipler Vadisi, mantar formundaki benzersiz peribacalarının eşsiz güzelliğinin temaşa edildiği yerdir. Peribacaları arasından geçen yollar yürüyüş severlerin büyük keyif alacağı bulunmaz fırsattır.
Peri Bacaları: Kapadokya bölgesinin milyonlarca yıl önce bir iç deniz olduğu bilinmektedir. Magmanın yer kabuğu hareketleri ile Hasan Dağı, Erciyes Dağı ve Güllüdağ yanardağlarından yeryüzüne çıkarak denizi kuruttuğu tahmin edilmektedir. Yanardağların aktifliğinin kaybolana kadar patlamaların devam ettiği tahmin edilmektedir. Patlama sonrası kuruyan bölgede oluşan çukurlara lavlar dolmaya başlamıştır. Zamanla akarsuların ve rüzgârın bu lavların arasından geçerek derin vadileri oluşturduğu düşünülmektedir. Oluşan vadilerde, sel sularının ve rüzgârın etkisinden kendini koruyan sert kayalar eşsiz güzellikteki yer yer şapkalı konik gövedeli peri bacalarını oluşturmuştur.
Yüzölçümü : 5.467 km²
Yüzölçümü Merkez :568 km²
Rakım : 1,224 m
Nüfusu (2019) : 303.010
Plaka Kodu : 50
Posta Kodu : 50000
Konum : 38.6327617 Boylam / 34.6387251 Enlem