Ankara Anıtı (Augustus Tapınağı)
Ankara Anıtı
Momumentum Ancyranum olarak da bilinen Ankara Anıtı; aynı zamanda da Augustus Tapınağı olarak da adlandırılmaktadır. Tapınak duvarlarında bulunan yazıların en eksiksiz ve hasarsız kopya olduğu ifade edilmektedir. Buradaki yazılarda ilk Roma İmparatoru olan Augustus’un faaliyetlerinden Ankara Anıtıiçerisinde bahseder. 14 Ekim 1972 yılında tapınakla beraber öne çıkan bu yazma eserler; kültür varlıkları arasına da girmiştir. Orijinali kayıp olan bu eserin; diğer parçaları da Isparta Antiokheia ve Apollonia antik kentlerinde yer almaktadır.
Tarihi
Ankara Anıtı’nın tarihi 1554 yılına kadar uzanıyor. Roma İmparatoru Ferdinand tarafından Anadolu’ya gönderilen Busbecq, Ankara taraflarında keşif yaptığı esnada tapınak duvarlarında yer alan metni kayıt altına alıyor. Sonrasında da Napolyon döneminde Osmanlı’ya gönderilen Georges Perrot da bu Latince metni not alıyor. Avrupa’ya dönen bu isim metnin basılmasına öncülük ediyor. 1859 yılında ise Berlin Akademisi de yazıtın kopyalama girişiminde yer alsa da bu konuda vazgeçmek durumunda kalıyor. Ancak bu dönemde yazıtın kalıpları çıkarılarak; Almanya’ya götürülüyor. Hamit Dereli ise bu metni Latince dilinden Türkçe’ye çevirerek; Ankara Anıtı adı altında kitaplaştıran isim olmuştur.
Görsel
Augustus Tapınağı
Diğer adıyla Augustus Tapınağı olarak bilinen Ankara Anıtı, İmparator Augustus tarafından ölmeden önce yazılan bu antik metin MS 14. Yüzyıla ait olarak görülüyor. Vesta Tapınağı sütunlarında yer alan bu yazıların bir vasiyet olduğu da ifade ediliyor. İmparatorun vasiyetinde cenazesinin nasıl yapılması istendiği konusunda bir talimat yer alıyor. Aynı zamanda da kendisinin ağzından hayatı da bu yazıtlar içerisinde yer alıyor. Ölmeden önce Roma İmparatorluğu’nun son durumu ve ordunun hali de bu yazıtlar içerisinde yer almaktadır.
Augustus’un ölümünün hemen ardından bu metnin Ankara Anıtı’na kazıldığı ifade ediliyor. Altı sayfalık bir yazıt olan bu metnin 2700 metre yüksekliğe uzanan bir duvarı kaplayabileceği düşünülüyor. Aynı zamanda da bu yazıtın Yunanca olan kısmı da Güneybatı dış duvarları içerisinde yer alıyor. Ancak bu Yunanca metnin Latince olan kısımlara göre harap olduğu ve çeviri yapılmanın mümkün olmadığı da ifade edilmektedir. Alçı kopyalarının da mümkün olmamasından ötürü bu alanda yer alan yazıtlara herhangi bir işlem de uygulanamamıştır.
Adres : Hacı Bayram, 06030 Altındağ/Ankara
Çalışma saatleri : 10:00 – 18:00
Açılış Tarihi :
Telefon :
Web Sitesi : muze.gov.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Yorumlar 4 Puan
-
Gidip görülmesi gerek bir yapı fakat hacı bayramı veli camimiz onu gölgede bırakmışşş????
-
Tapınak ???? tarih açısından Son derece değerli Herkesin görmesini tavsiye ederim.
-
Önceden hacı bayram nasıldı diye sorulurdu şimdi Augustus tapınağı nasıldı diye soruyorsun heyhaat. Ne üzücüüü. Zaten şu ve musikisinede son vermişler ne aciiii. Utanmassanız olmadı camiiyide silin.
-
Hacı Bayram Camii'nin hemen yanında bulunan tapınak, hala eski görkemini korumaktadır, Yapı hala ayakta durmakta ve gelen misafirlere Ankara'ya yolunuz düştüğünde buraya gitmenizi görmenizi ve dolaşımınızı tavsiye görülmesi gereken antik bir tapınaktır
-
Hacı Bayram Veli Hz makamı yanında bayağı eski bir yapı. Bakımı temizliği çok güzel. Ortam zattan dolayı manevi olarak çok güzel
-
Hacı Bayram Veli türbesi yanında kazıları yapılan alan. Roma dönemi eserlerinin anadolunun bir çok yerinde olması Roma imparatorluğunun büyüklüğü hakkında bilgi veriyor. Bu bölgenin kazılması halinde altta daha ne gibi eserler vardır kim bilir.
-
ankara hacı bayram veli camisinin ve türbesinin yanıbaşında bulunan ve üzerinde, roma imparatorlarından birinin başardığı işleri anlattığı ve yaptığı harcamaları gösterdiği bir belgenin kazılı olduğu tapınak
-
Hacibayram Veli camiinin gölgesinde kalmış,zamana inat ayakta duruyo.
-
Restorasyonu yapılarak Ankara'ya yakışır bir şekilde kültür mirası olarak sahip çıkılmalı
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 09:00 - 17:00 |
Salı | 09:00 - 17:00 |
Çarşamba | 09:00 - 17:00 |
Perşembe | 09:00 - 17:00 |
Cuma | 09:00 - 17:00 |
Cumartesi | 09:00 - 17:00 |
Pazar | 09:00 - 17:00 |
İşletmeyi Sahiplen
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
Augustus Tapınağı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Hacı Bayram Camii'nin hemen bitişiğinde bulunan, tahminen MÖ 25-20 yılları arasında inşa edilmiş bir tapınaktır.