Bergama Müzesi, İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan bir etnografya ve arkeoloji müzesidir. 1878 tarihinde Alexander Conze ve Carl Humman önderliğinde Bergama’da başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarının sonucunda, 1900l’lerin başında akropolde gerçekleştirilen kazılar esnasında, günümüzde olan Alman Kazı Evi’nin oraya depo müzesi inşa edilmiştir. O dönemde Türkiye’de iki adet arkeolojik eser deposu bulunur ve bu depo da onlardan biridir. Bergama’daki bu arkeolojik kazılara 1.Dünya Savaşı sebebi ile ara verilmiştir. 1927 yılında ise tekrar devam edilmiştir.
Akropol kazılarının yanı sıra o yıl Asklepion’da kazılara başlanmış ve daha fazla eser bulunmuştur. Bu durumla beraber yeni bir müze binasına ihtiyaç duyulmuştur.
1924 tarihinde Bergama Halk Evi’nde Etnografya ve Arkeoloji Müzesinin faaliyete başlaması ile yeni arkeolojik eserler yeni müze binasında yerini almıştır. 1979 senesinde ek binanın inşasının ardından etnografik eserler de müzede sergilenmeye başlanmıştır. Müzenin boş bırakılan kısmı ile arka tarafına da laboratuvar, depo, arşiv gibi bölümler dahil edilmiştir.

Bergama Müzesi
1932 tarihinde ise Mareşal Fevzi Çakmak Bergama’yı ziyarete gelir ve yeni bir müze kurulması için direktif verir. Bu yeni yapının Türk-Alman iş birliği ile gerçekleştirilmesi planlanmış ve eski bir mezarlık alanı olan günümüzdeki yeri uygun bulunmuştur. Proje yıl sonuna doğru iki mimar tarafından tamamlanmış ve o dönemki İzmir Valisi Kazım Dirik’in ricası ile 1933 tarihinde kazı çalışmalarının temeli atılmıştır. 1934 yılında Bergama ziyaretine gelen Mustafa Kemal Atatürk, Asklepion’u da ziyaret etmiş ve müze binasının yapımına devam edildiğini görmüştür.
1936 yılında yapımı biten müze o dönemki İzmir Valisi Fazlı Güleç aracılığı ile açılışını gerçekleştirmiştir. Müzenin etrafı galerilerle çevrilmiş ve enlemesine yerleştirilen dikdörtgen bir avludan meydana gelmektedir. Bu avlunun arkasında da enlemesine dikdörtgen teşhir salonu yer almaktadır.
Bergama Etnografya Müzesi
Etnografya bölümünde Bergama ve yöresine ait geleneksel sosyal yaşamı, kültürel değerleri yansıtan zengin eser koleksiyonu bulunmaktadır. Bergama yöresinde bulunan Yörük, Türkmen, Çepni aşiretlerinin yöresel kıyafetleri, Bergama’ya ait gelin ve gündelik giysiler, Anadolu’nun önemli halı üretim merkezlerinden biri olan Bergama’nın Yuntdağı, Kozak, Yağcıbedir yöreleri olarak adlandırılarak tasnif edilmiş halı, kilim, heybe örnekleri, Bergama’nın tanınmış efelerinden olan Tuzcu Efe’nin Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılmış şahsi kıyafetleri önemli eser gruplarını oluşturur.
Müzede Ne Çeşit Eserler Sergilenmektedir?
Erken Tunç döneminden Bizans Dönemi’ne kadar çeşitli eserler bulunur. Bu eserlerin büyük bir kısmı Bergama ve çevresinde gerçekleştirilen kazılardan oluşmaktadır. Ayrıca antik bölgelerden çıkan heykeltıraşlık örnekleri, Arkaik döneme ait buluntular da önemli eserler arasındadır. Müzenin etnografya kısmında ise o yöreye ait halı, kilim, el işlemeleri, kumaş dokuma gibi pek çok örnekler mevcuttur. Bunun yanı sıra Anadolu’nun başka yörelerine ait el yapımı eserler de sergilenmektedir.
Bergama Müzesi Nerede, Giriş Ücreti ?
Bergama Müzesi İzmir ilinin Bergama ilçesinde bulunmaktadır. Müzeyi haftanın her günü 08:30 ila 19:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş ücreti 1 yetişkin için 20 TL 'dir. Müze Kart sahipleri ücretsiz ziyaret edebilir.
Hazır Gelmişken
Bergama Müzesi 'ni gezmeye gelmişken İzmir civarında gezilecek bir çok tarihi mekanı ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde bulunan İzmir Müzeleri sayfasını ziyaret ederek İzmir 'de gezilecek daha çok tarihi yeri ve müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.
Özellikler








Fiyatlar
Sıkça Sorulan Sorular
Tüm Yorumlar
4.6
Künye
✅ Müzeler : | Bergama Müzesi |
✅ Giriş Ücreti : | Ücretsiz |
✅ Yerel Rehber : | 10 Değerlendirme |
✅ Genel Puan : | 4.6/5.0 |
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 08:30 - 19:00 |
Salı | 08:30 - 19:00 |
Çarşamba | 08:30 - 19:00 |
Perşembe | 08:30 - 19:00 |
Cuma | 08:30 - 19:00 |
Cumartesi | 08:30 - 19:00 |
Pazar | 08:30 - 19:00 |
İşletmeyi Sahiplenin
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
@esragezer6520
Hem arkeoloji hem etnografya müzesi. Çok güzel eserler var. İnsan hem hayret ediyor hem duygulanıyor. Önündeki caddeye araç park etmek neredeyse imkansız ama bir üst sokağına aracınızı bırakabilirsiniz. Müze kart geçerli. Müze kart olmayanlara giriş 20 lira.
@enginsahin2585
Kesinlikle görülmesi gereken bir müze. Özellikle Berlin müzesine kaçırılan Zeus Altarı'nın sadece maketini görmek insanın kalbini sızlatıyor. Diğer eserler çok güzel. Müze kart geçerli. 18 yaş altı öğrencilere ve öğretmenlere ücretsiz.
@selenayeraltug2714
Giriş 20 tl çok uygun ancak müze kart alınarak gidilmesini öneririm bölgedeki tüm gezilecek yerlerde geçerli olacak ? Müzeyi gezmek çok uzun sürmüyor çok dikkatli ve detaycı gezmemize rağmen bir saat sürmedi bile. Eğer ilginiz varsa keyifli bir tur oluyor. Ek olarak görevliler çok tatlılardı, güler yüzlü ve yardımcı tavırdalardı. Müze için tek eksik bence elinizde tutacağınız bir broşür olmamasıydı (ama bu broşürü biz de görmemiş olabiliriz belkii ♀️) Bergama'ya gelinince görülmesi gereken dört yerden biri...
@sedatocalan6390
Bergama’ya gelindiğinde ören yerlerine geçmeden önce ilk burayı ziyaret etmek iyi olur. Güzel düzenlenmiş sade bir müze. Müze önündeki caddede aracınızı park edebileceğiniz yerler var. Hafta içi çok rahat park yeri bulduk ama hafta sonu nasıl olur bilemiyorum.
@erencihan2963
Oldukça düzenli ve güzel hazırlanmış. Müze içerisi güzel. Tek kattan oluşuyor, karmaşıklığa yer yok oldukça kolay gezilebiliyor. Eserlerin sergilenişi hem iyi hem kötü çünkü dokunabiliyorsunuz. Bu da zamanla deforme olmasına hatta bazı gereksizlerce hususi zarar verilmesine imkan tanıyor.
@feyzaerturk
Şehrin merkezinde. Müze gezmeyi sever için güzel bir yer. Sikkeler ve adini orada öğrendiğim yeni ürünler vardi. Mesela ter silmeye yaran bi alet vardı. Müzede fotograf cekilmek yasakmis fakat bunu net sekilde belirten isaretler yoktu. Cikarken el kadar tripot sembolunun ustunde yasak isareti olan bir tabela vardi. Yani cokta onemli degil sanirim fotograf cekip cekmemek ama kapinin onunde fotograf çekecekken uyari aldim.
@feyzaerturk
Muze gayet guzel. Bolge tarihi acısından antik donemden 1930lu yıllara kadar bilgi veriyor. 4 yıldız vermemin sebebi hediyelik esya otomatının calısmaması ve muze cevresinde hediyelik esya imkanının olmaması. (Gorevlilerin ifadesine göre otomat farklı bir firmaya aitmiş kendileri ile ilgisi yokmus.) ilçede yer alan diğer tarihi yerleri de görmenizi tavsiye ederim bunun için ayrı ayrı bilet almak yerine Müzekart tercihi daha mantıklı.
@feyzaerturk
Selçuk'taki Efes müzesi ile mukayese edilmez elbette. Butik bir arkeoloji müzesi. Elbette Pergamon'dan Almanya Berlin'e giden eserler düşünüldüğünde ne şaheser bir yermiş diye düşünmeden edemiyor insan. Akropol'e gidildiğinde ise tapınakların, sunakların ve de Zeus Altarı'nın yerinde yeller esiyor. Kalanlar bile güzelmiş dedirtiyor. Birde gidenlere engel olabilseymişiz. Zirveye ulaşım araba veya teleferikle. Teleferik fiyatları:2021 yılında tam 50.tl, öğr. 30.tl Bütün dağ, boşluksuz bir yerleşim alanı ve şehirmiş. Efes'in tersine Evler, tapınaklar, gymnasium, Zeus Altarı, agora, tiyatro, hepsi dağın zirvesine doğru. Ovada hiç bir yerleşim yokmuş o zamanlar. Yağmur suyu tahliyesi ve içme suyu için çok emek harcamışlar ama doğa ile hiç sorun yaşamamışlar. İnsan üzülmeden edemiyor selleri düşününce....
@feyzaerturk
Müze Kart ile gezilebilir, 18 Yaş altı çocuklar ücretsiz, kimlik göstermeniz gerekiyor girişte. En kötü ihtimalle digital olarak taranmış kimlik telefonda bulunsun. Öğrenci kimliğiniz yanınızda yoksa önceden e devlet sisteminden kağıt fotokopi olarak yanınızda öğrenci belgesi bulundurun mutlaka istiyorlar. Fiyat yarı yarıya farkediyor. Fotokopi veya print almıyorlar, Müze gezmeyin der gibi bürokratik zorluklar yaşamak istemiyorsanız önce kart işini halledin sonra kapıda stres yaşamayın, ben 15 dakika sıcakta kırtasiyeci aradım fotokopi çekmek için. Karta resim basmak için resimli kimlik bulundurun yanınızda.
@feyzaerturk
Bergama Müzesi 30 Ekim 1936 tarihinde açılmış ve Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Arkeolojik Kazı Müzesidir. Müze binası, Zeus Sunağı planı dikkate alınarak hazırlanmıştır.1979 yılında da Müze’ye etnografya bölümü eklenmiştir. Müzedeki Erken Tunç Döneminden Bizans Dönemine kadar değişik dönemlere ait arkeolojik eserlerin çoğu Bergama ve çevresinde yapılan kazılardan çıkmıştır. Civardaki antik yerleşimlerden çıkan buluntular içinde Pergamon heykeltraşlık ekolüne ait örnekler, Pitane ve Gryneion’dan gelen Arkaik Dönem buluntuları, Myrina terracottaları dikkat çekmektedir. Etnografya salonunda bölgeye ait dünyaca ünlü Bergama halı ve kilim (Yuntdağ, Yağcıbedir, Kozak Bergama dokumaları), kumaş dokuma örnekleri, el emeği işlemeler sergilenmektedir.