Beypazarı Yaşayan Müze
Ankara’nın Beypazarı içerisinde yer alan bu müze daha çok kültürel ve geleneksel öğeleri içerisinde barındırıyor. Beypazarı Yaşayan Müze, halen daha kültürümüzün korunması ve sergilenmesi adına ziyaretçilerini bekliyor. 23 Nisan 2007 tarihinde faaliyetlerine başlayan bu müzenin kültür bilimci Dr. Sema Demir tarafından kurulmuştur. Müzenin kurulum amacı da sadece maddi ya da soyut olarak bilinen kültürel faaliyetleri değil aynı zamanda da manevi kültürel öğeleri de korumak olarak ifade edilmektedir.
Bu müzenin aynı zamanda da tek uygulamalı kültür müzesi olarak ifade edildiği de söylenmektedir. Beypazarı Yaşayan Müze, Osmanlı’nın son dönemlerine dair bir mimariyi de içerisinde barındırır. Bu konak; bölgenin tanınmış ailelerinden olan Abbaszadeler tarafından meydana getirilmiştir.
Yaşayan Müze
Beypazarı Yaşayan Müze, açık hava müzeciliği konusunda da ilk örnekler arasında yer almaktadır. Burada ziyaretçiler sadece izlemekle sınırlı kalmayarak, aynı zamanda da uygulamalar da dahil oluyorlar. Var olan etkinliklere ziyaretçi olan herkesin katılım sağlaması durumu da söz konusu olabiliyor.
Baskı ve sanatlar her zaman uygulamalı olarak ziyaretçilere gösteriliyor. Deneme imkanı olan ziyaretçilerin aynı zamanda da Karagöz gösterileri, masal anlatıları ve atasözü araştırmalarına katkı sağladıkları da görülebilmektedir. Bu evrede de farklı farklı işleyişlerini gündeme getiren bu müzenin geleneksel anlamda ziyaretçilerine bilgilendirme işlemi de sunulduğu bilinmektedir.
Beypazarı Yaşayan Müze içerisinde farklı sanat anlayışlarının yanı sıra farklı kültürel etkinliklere de yer veriliyor. Geçmişe yolculuk yapmak isteyen herkesin gitmeyi tercih edecekleri bir konumda da bulunuyor.
- Keçe Sanatı
- Geleneksel Çocuk Oyunları
- Hıdırellez
- Karagöz
- Masal Geceleri
- Ihlamur Baskısı
- Göktürkçe’den Osmanlıca’ya
- Ebru Sanatı
- Atasözleri ve Deyimler
- Türk Kültürü’nde Motifler
- Osmanlı Dönemi’nde İlan-ı Aşk
- Masal İçinde Yaşayan Müze
- Gelin Kına Etkinlikleri
- Kurtuluş Savaşı Kadın Kahramanları
- Tufan ve Aşure gibi etkinlikler yer almaktadır. Beypazarı Yaşayan Müze içerisinde tüm bu etkinliklere yer verilmekte ve davetliler katılım sağlamaktadır. Bu sayede de daha etkin bir geleneksek işleyişin farkına varılmasında etkin haldedir.
Adres: İstiklal, Çınar Sk. No:17, 06730 Beypazarı/Ankara
Saatler: 09:00 – 17:00
Telefon: (0312) 763 22 23
Web: http://muze.gov.tr/
Sıkça Sorulan Sorular
Yorumlar 3.8571428571429 Puan
-
Tüm yaşanmışlıkları canlı anlatıyorlar, adı gibi yaşayan müze
-
Düğün temalı güzel bir müze olmuş
-
Guzel dusunulmus ancak adeta bir para tuzagi haline gelmis bir muze. muzede cesitli istasyonlar var ve bu istasyonlarda ucreti karsiliginda cesitli deneyimler yasayabiliyorsunuz, muzeye girerken de ayri bir icret oduyorsunuz ancak muzede bu istasyonlar disinda cok fazla gorulecek bir sey yok. amcak asil sorun istasyonlarda hizmet almadiginizda ortaya cikiyor soyle ki cati katinda bulunan dokuma istasyonunda ipek urunleri satiliyor. bir sure dusundukten sonra bir sey almamaya karar vererek inmek istedik ancak istasyonda bilgi veren ve urunleri satamya calisan bayan biz inerken cayinin sogudugundan dem vurarak soylene soylene bizden musade isteyerek biraz da hisimla asagiya indi. fikir guzel olsa da gerceklestirilme yonteminin cok da dogru olmadigini dusunuyorum.
-
Beypazarı konağı gezisi yapıyorsunuz aslında ve konak içinde de her odada sizleri bir etkinlik karşılıyor. Etkinlik tanıtımı yapıldıktan sonra ek ücret karşılığında katılabiliyorsunuz. Kurşun döktürmek 100 tl. Ihlamur baskı ve Ebru atölyesi de var. Bunun dışında en üst katta ds dokuma atölyesi var buradan elde dokunmuş ipek ya da pamuk ürünler alabilirsiniz.
-
Bir müzeden fazlası. Size o ambiyansı o ozamanın şartlarını gerçekten hissettiriyor. Sizi geçmişe götürüyor. Orada bulunan arkadaşlar gayet ilgililerdi. El sanatlarından hikayesine gerçek gidip görülmesi gereken bir yer. Ayrıca kendilerinin yapmış olduğu bir içeceği vardı gayet lezzetliydi.
-
Kişi başı 20 TL. Kent müzesini gezerseniz buranın ne kadar gereksiz olduğunu anlarsınız. Bir de kadınlar az bilgi veriyor. Kurşun dokturmek 100 TL ayrıca ücrete tabi. Taş baskı ve ebru ise 50 şer TL. Vallahi boşuna para vermek istiyorsaniz girebilirsiniz. Konak da klasik bir konak. Kapitalizmin kültür ile makyajlanmis ve harmanlasmis hâli.
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 09:00 - 17:00 |
Salı | 09:00 - 17:00 |
Çarşamba | 09:00 - 17:00 |
Perşembe | 09:00 - 17:00 |
Cuma | 09:00 - 17:00 |
Cumartesi | 09:00 - 17:00 |
Pazar | 09:00 - 17:00 |
İşletmeyi Sahiplen
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
Harika bir yer, tebrik ederim herkesi :)