icon

Çorum Müzesi

  • (22 Yorum)

Müzeler

4.7

Rezervasyon Yap

Müsaitlik & Fiyat Sorgula

  • ARA

  • YOL TARİFİ

  • KAYDET

  • WEB SİTESİ

Çorum’un merkezinde bulunan Çorum Müzesi, Boğazköy, Alacahöyük, Pazarlı, Hattuşaş gibi arkeolojik kazı noktalarından çıkarılan tarihi kalıntıların insanların ziyaretine sunulduğu bir müzedir. Çorum Müzesinin kullanılan ilk binası şu anda hizmet vermemektedir. İlk olarak 1968 yılında bu binada hizmet vermeye başlayıp sonrasında kazılardan elde edilen eserlerin sığmaması durumunda değişmiştir. Daha sonrasında yapımı 1914 yılında biten, Çorum Müzesi olmadan önce birçok farklı alanda kullanılan bina 1986 yılında Çorum Müzesi yeni binası olarak seçilmiş, binaya yapım onarım yapıldıktan sonra 11.03.2003 tarihinde insanların ziyaretine açılmıştır.

Müzede birçok değerli arkeolojik eserlere yer verilmektedir. Bunlara örnek olarak; UNESCO tarafından “Dünya Belleği Listesine” alınan Hitit çivi yazısı tabletler, Roma dönemi ve bu döneme ait şehir sikkeleri ile Bizans ve İslami dönem sikkelerinden oluşan Çorum Müzesi Sikke koleksiyonu, Hitit ve çağdaşı dönemlerine ait mühürler, Boğazköy-Hattuşaş kazılarında arşiv halinde bulunan kil mühür baskılı bulluları, Bizans dönemine ait çeşitli eserler ve daha birçok örnek sayılabilmektedir. Ayrıca Çorum halkının kültürünü tanıtan giysiler, eserler, silahlar, halılar ve kilimler de sayılabilmektedir.

Çorum Müzesi

Çorum Müzesi Bina Düzeni

Çorum Müzesi bina düzeni olarak, 4 kattan oluşmaktadır. Her katında ayrı arkeolojik ve etnoğrafik eserler sergilenmektedir. Kısaca bunları anlatacak olursak ilk katında, kazılarda bulunan Kalkolitik Çağına ait eserler ve bununla beraber, Eski Tunç Çağına ait müzeye satın alınarak eklenen yine bu dönemin eserleri de sergilenmektedir. Yine aynı katta Çorum kazılarında bulunan, Hitit Dönemine ait olan fotoğraflar ve mimari kesitler sergilenmektedir. Müzedeki eserlerden önemli yere sahip olan, çivi yazılı Hitit kralı II. Tuthaliya’ya ait ünik bronz kılıç da bu katta ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.

1. Katta bulunan eserlerden kısa bir şekilde bahsettikten sonra 2. Kata geçecek olursak bu katta, Boğazköy-Hattuşa kazılarından çıkarılmış kil baskılar, Ortaköy-Şapinuva kazısında bulunan çivi yazılı tabletler ve bununla beraber yine aynı kazıda bulunan Hitit dönemine ait mühürler de bu katta ziyaretçilere sunulmaktadır. 3. Kat seramik eserler, Frig dönemine ait buluntular, Helenistik. Galat ve Roma dönemi seramik eserleri ile tamamlanmaktadır. Son kat olan 4. Katta ise cam, altın, gümüş eserler ve heykeller ile ziyarete sunulmaktadır.

Çorum Müzesi Gidiş

Çorum Müzesine gidiş için otogara ulaştıktan sonra yürüyerek devam etmek mümkündür. Gülabibey Mahallesi, Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunmaktadır.

Çorum Müzesi Nerede, Giriş Ücreti ?

Çorum Müzesi Çorum ilinin Merkez ilçesinde bulunmaktadır. Müzeyi haftanın her günü 08:30 ila 19:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş ücreti 1 yetişkin için 25 TL 'dir. Müze Kart sahipleri ücretsiz ziyaret edebilir.

Hazır Gelmişken

Çorum Müzesi 'ni gezmeye gelmişken Çorum civarında gezilecek bir çok tarihi mekanı ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde bulunan Çorum Müzeleri sayfasını ziyaret ederek Çorum 'da gezilecek daha çok tarihi yeri ve müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Özellikler

Çorum MüzesiKredi Kartı
Çorum MüzesiSigara İçilmez
Çorum MüzesiPark Yeri
Çorum MüzesiMüze
Çorum MüzesiRezervasyon
Çorum MüzesiTarihi Yer
Çorum MüzesiMüze Kart Geçerli
Çorum MüzesiGezilecek Yerler

Fiyatlar

Sıkça Sorulan Sorular

Tüm Yorumlar

4.7
Puanlama :


  • avatar

    @benkerem

    Çoruma değer katan bir yer. Hem kültür varlıği ve sunumu hemde binasi ile görülmesi gereklidir. İçeride sunulan eserlerin tarihi ve dönemi ile sunum tekniği iyi. Gezin ve tadın geçmişi.

  • avatar

    @gezipgeliyorum

    Çoruma değer katan bir yer. Hem kültür varlıği ve sunumu hemde binasi ile görülmesi gereklidir. İçeride sunulan eserlerin tarihi ve dönemi ile sunum tekniği iyi. Gezin ve tadın geçmişi.

  • avatar

    @deligezgin

    Hattuşa ve Alacahöyük gibi değerleri barındıran Çorum ilinin müzesi de zengin olur haliyle. Müze binasının mimarisi de buna eklenince mutlaka gezilmesi gereken bir müze ortaya çıkıyor. Müze binasının kendisi bile “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillenmiştir. Müze Arkeolojik ve Etnografik teşhir salonlarına sahiptir ve bu salonlarda önemli eserler barındırmaktadır. Mutlaka görülmesi gereken müzelerden birisi olduğunu söyleyebilirim.

  • avatar

    @suleymanalkan8411

    Hattuşa ve Alacahöyük gibi değerleri barındıran Çorum ilinin müzesi de zengin olur haliyle. Müze binasının mimarisi de buna eklenince mutlaka gezilmesi gereken bir müze ortaya çıkıyor. Müze binasının kendisi bile “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillenmiştir. Müze Arkeolojik ve Etnografik teşhir salonlarına sahiptir ve bu salonlarda önemli eserler barındırmaktadır. Mutlaka görülmesi gereken müzelerden birisi olduğunu söyleyebilirim.

  • avatar

    @emiruysal

    Çoruma yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye edeceğim bir yer. Müzekartla giriş yapılabiliyor. Özellikle Hititler dönemine ışık tutan bir müze. Bünyesindeki Etnografya müzesi de mutlaka gezilmeli. Biz çok beğendik. En az 1 saatinizi ayırın.

  • avatar

    @guntansahings

    Bina güzel, müze de hoş düzenlenmiş ama neredeyse hiç bir şey yok desem yeri. O kadar arkeolojik yer olmasına rağmen civar müzeler sebebiyle olsa gerek buraya pek bir şey kalmamış. Yine de denk gelirseniz görmeye değer.

  • avatar

    @verdacurun

    Her şeyiyle çok güzel ve baya zengin bir müzeydi, Çorum'a gelen veya Çorum'da yaşayan herkesin mutlaka görmesi gereken bir müze olduğunu düşünüyorum. Tek eksik bir hediye dükkanı müzede sergilenen özellikle takıların replikalarının satıldığı bir dükkan olsun çok istedik.

  • avatar

    @alisacicekakyol8135

    Harikaydı, mutlaka gezilmeli. Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunmaktadır. Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntuların sergilendiği bir müzedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine, yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, ziraat mektebi, makine meslek yüksekokulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının ta-mamlanması ile 11.03.2003 tarihinde tarihi binada Çorum Müzesi ziyarete açılmıştır. Müzede arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. Müze koleksiyonunda II. Tuthaliya'ya ait olan ünik dökme tekniği ile yapılmış bronz kılıç, İnandık Vazosuna benzeyen ve bilinen en eski arp motifini de üzerinde barındıran Hüseyindede Vazosu, Boğazköy-Hattuşa kazılarında arşiv halinde bulunan kil mühür baskılı bullaları, Ortaköy-Şapinuva kazısında bulunan ve UNESCO tarafından “Dünya Belleği Listesine” alınan Hitit çivi yazısı tabletler ve mühür baskılı bullalar, Ortaköy Şapinuva kazısında bulunan küçük buluntuları yanında Hitit ve çağdaşı dönemlerine ait mühürler, Hellenistik dönemden itibaren başlayan, Roma dönemi ve bu döneme ait şehir sikkeleri ile Bizans ve İslami dönem sikkelerinden olu-şan Çorum Müzesi Sikke koleksiyonu, Roma dönemi cam eserleri, altın ve gümüş süs eşyaları, heykelcikler, kandiller ile Bizans dönemine ait çeşitli eserler bulunmaktadır. Ayrıca Çorum yöresinin özelliklerini yansıtan kadın giysileri, halı ve kilimler, çeşitli takı ve süs eşyaları ile Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait silahlar, ahşap ve madeni eserler, el yazması dini kitaplardan oluşan etnografik bir koleksiyon da bulunmaktadır.

  • avatar

    @ozgurdalkiran5051

    Hitit İmparatorluğu temalı küçük bir müze. Çok dolu dolu değil, ama yine de yarım saat te basit bir deneyim sağlıyor. Giriş Müze Kart veya 25 tl ye.

  • avatar

    @kimne

    Gerizekalılar. Taş bulduk diye aradık. Sözde kültüre önem verirler . Telefonda dalga geçti kapattı. Amaç ne? Sonra niye bizim eserlerimiz yurt dışında. Önce insan gibi iletişim kurmayı bilen insanları çalıştırın. Aşırı sinirlendim her yere şikayet edicem.

  • avatar

    @ridvanbingul

    İnsanlık tarihine dair derin izler barındıran Çorum'un bu şahitliğine tanıklık edebileceğiniz bir müze. M.Ö. 16.yy dan Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine kadar pek çok ilgi çekici eseri görmek mümkün.

  • avatar

    @sonerocalan5475

    muhteşem ötesi bir yer.surekli gelmek isteyeceğiniz bir yer.albiyans harika ışığın yansıması tarihle adeta dans resitali sunuyor ziyaretçilere, adeta geçmişe huzur dolu bir yolculuk yapıyorsunuz, corum a geldiğinizde kesinlikle uğramadan gitmemeniz gereken bir yer.

  • avatar

    @feyzaerturk

    Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunmaktadır. Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntuların sergilendiği bir müzedir. Vikipedi Kendi düşüncelerime gelirsek gerçekten çok önemli bir müze yolu Çorumdan geçenlerin muhakkak uğramasını tavsiye ederim.

  • avatar

    @feyzaerturk

    Çorum'a gelindiğinde görülmesi gereken güzel bir müze. Hitit dönemine ait pek çok eserin yanı sıra Osmanlı dönemi eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Roma dönemi eserleri de mevcut. Bahçesindeki açık sergiyi es geçmeyin. Ocak 2022 tarihiyle 15₺ ücreti vardı. Müze kartla ücretsiz girebilirsiniz.

  • avatar

    @feyzaerturk

    Mutlaka görülmesi gereken , Gbeklitepe'den de eski bulgular mevcut... Hitit Üniversitesi Rektörü Önder Bey eşlik ederse müthiş bilgiler almak mümkün.

  • avatar

    @emreserdaratala7975

    En etkilendiğim müze gezilerinden birisi oldu. Bunda alanında çok bilgili Arkeolog Resul Bey ile tanışmış olmamızın da büyük etkisi var. Ankara'dan bir hafta sonu 3 saatlik yol ile ulaşın ve bu müzeyi, ayrıca ilintili ören yerlerini de gezin, pişman olmazsınız.

  • avatar

    @feyzaerturk

    Saygıdeğer Müze yetkilileri elimdeki bu madalyon veya kolye başı ojenin hangi döneme ait olduğu hakkında bilgi edinmek istiyorum...... Bu konuda yardımlarınızı umuyorum .....Teşekkürler

  • avatar

    @doguhankisial

    Engelli olan bireyler için merdivenlerden çıkmayı sağlayan platform mevcut. Orta Karadeniz bölgesine göre oldukça fazla eser mevcut. Bahcede duran sunak ve lahitlerin bakima ihtiyaci var.

  • avatar

    @muhyassestac8207

    Harika bir müze...Kocaman bir bahçenin içerisinde hem arkeoloji hem etnografya müzesi yer alıyor.Açıkçası kendi adıma ben arkeoloji müzesinde öyle mest olmuşum ki etnografya bölümünü gezmek istemedim. Ara katlarla beraber 4 katlı bir müze.Her yer pırıl pırıl.Aydınlatmalar,sergi salonları,camekanlar,merdiven korkulukları her şey çok güzel...Bahçede yer alan lavoba-vc kısmı bile çok bakımlı.Dış kapıdaki güvenlik görevlisi,içteki güvenlik görevlisi,temizlikten sorumlu bayanlar hepsi çok yardımcı ve kibar... Müzede yer alan eserlerin yanındaki bilgilendirici metinler,eserlerin nereden çıkarıldığı-hangi döneme ait olduğu ,dönemle ilgili bilgiler...hepsi çok doyurucu.Hitit dönemi eserlerine bakarken insan düşünmeden edemiyor: bizler acaba gerçekten onlardan 3500-4000 yıl sonra ne kadar ileri gidebildik

  • avatar

    @feyzaerturk

    Büyük bir medeniyetin kalıntılarının bulunduğu bu müze görülmeli.Kral ve kraliçenin iskeletleri,hititlere ait birçok şey müzede bulunmaktadır.Çorum merkezdeki müze gezildikten sonra Alacahöyük ören yeri görülürse geziniz daha keyifli olacaktır.

  • avatar

    @feyzaerturk

    Mutlaka görülmesi gereken yerlerden Çorum Müzesi - Çorum 1968 yılında açılan Çorum Müzesi yeni binasına 2000 yılında taşınmış, 2003’de ziyarete açılmıştır. “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş olan müze binasında, Arkeolojik ve Etnografik teşhir salonları mevcut olup, bu salonlar birbirinden bağımsız olarak düzenlenmiştir. Arkeoloji salonunda, Alacahöyük ve Kuşsaray kazılarında bulunmuş olan Kalkolitik Çağ eserleri ile başlayan kronolojik bir teşhir yapılmıştır. Bunu, Eski Tunç Çağı Resuloğlu Mezarlık kazısı buluntuları ile Alacahöyük kazı buluntularının sergilendiği vitrinler takip etmektedir. Aslına uygun olarak sergilenen Eski Tunç Çağı Alacahöyük mezarı yanında bu mezara ait ölü gömme töreni sanal olarak canlandırılmıştır. Ziyaretçiler ekran üzerine dokunarak mezar hakkında interaktif olarak bilgi alabilmektedir. Çorum’da yapılan arkeolojik kazılarda (Boğazköy-Hattuşa, Alacahöyük, Ortaköy-Şapinuva, Yörüklü-Hüseyindede) açığa çıkartılan Hitit dönemi eserleri arasında müze koleksiyonunda özel bir yere sahip kabartmalı vazolar ve bu vazolar yanında yar alan ekran ile yine ziyaretçiler interaktif olarak eserler hakkında bilgi edinebilmektedirler. Ayrıca Hitit mimarisi sergi alanında Hitit arabası ile Hitit başkenti Hattuşa örenyeri sanal olarak gezilebilmektedir. Müzede, Hitit dönemine ait üzeri çivi yazılı Hitit kralı II. Tuthaliya’ya ait (MÖ1430) ünik bronz kılıç, Unesco tarafından “Dünya Belleği Listesine” alınan Hitit dönemi çivi yazılı tabletler, Boğazköy-Hattuşa ve Ortaköy-Şapinuva kazılarında arşiv halinde bulunan kil mühür baskılı bullalar ile çivi yazılı tabletler dönemindeki kullanım durumlarını gösteren çizimler eşliğinde sergilenmektedir. Pazarlı kazısında açığa çıkartılmış olan Frig Dönemi buluntularını aynı döneme ait Boğazköy-Hattuşa ve Alacahöyük eserleri izlemektedir. Frig dönemini Helenistik, Galat, Roma ve Doğu Roma (Bizans) dönemi seramik, cam ve madeni eserlerin teşhiri takip eder. Bu salonda Roma Dönemine tarihlenen bir güneş saati çalışma sistemi ile birlikte sergilenmektedir. Ayrıca müzede, Helenistik, Roma eyalet ve resmi sikkeler ile Bizans ve İslami dönem sikkelerinden oluşan zengin bir sikke koleksiyonu da bulunmaktadır. Çorum müzesi Etnografya salonu, Türk sanatının Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar devam eden örneklerinin sergilendiği bir bölümdür. Bu salonda Çorum’a özgü bakırcılık, leblebicilik ve kahvehane kültürünü yansıtan üç ayrı dükkân çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak canlandırılmıştır. Binanın Tarihçesi H. 1326 (M.1908) yılında inşaatına başlanan, H.1332 (M.1914) yılında tamamlanan bina Hastahane olarak yapılmıştır. Yapıda bulunan kitabede: “1332 Kanunu Evvel 1335 Sefer 21 Emraz-ı Umumiye Hasta hanesi Çorum Sancağının hakimiyetinden ahalisinin ve Evkaf-ı Hümayun nezareti celilesinin izmar ve muavenetiyle inşa olunmuştur” yazılıdır. Yapı daha sonra Ziraat Mektebi, Sanat Okulu, Ticaret Lisesi, Makine Meslek Yüksek Okulu ve Atatürk Lisesi olarak kullanılmış, 1986 yılında ise Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir. Müzeyi sanal olarak ziyaret etmek için tıklayınız Kaynak: Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü - Coğrafyası Tarihi Kültürü ve Edebiyatıyla Çorum

  • avatar

    @masalyilmaz

    İl merkezinde bulunan en güzel müzelerden biri. Bu yapıyı ziyaret etmek isteyenler biraz daha sabah vakitlerini tercih ederse daha rahat ederler


  • Künye

    ✅ Müzeler : Çorum Müzesi
    ✅ Giriş Ücreti : Ücretsiz
    ✅ Yerel Rehber : 22 Değerlendirme
    ✅ Genel Puan : 4.7/5.0

    Çalışma Saatleri

    Pazartesi 08:30 - 19:00
    Salı 08:30 - 19:00
    Çarşamba 08:30 - 19:00
    Perşembe 08:30 - 19:00
    Cuma 08:30 - 19:00
    Cumartesi 08:30 - 19:00
    Pazar 08:30 - 19:00

    İşletmeyi Sahiplenin

    Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.



    Katkı Sağlayanlar

    Müzeler Çorum Müzesi Çorum Müzesi +903642131568 Gülabibey, Cengiz Topel Cd. No:153, 19100 Merkez/Çorum, Türkiye Çorum Müzesi Çorum Müzesi hakkında Yerel Rehberler tarafından yazılmış yüzlerce güncel yorum. Çorum Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir, Ücretler ve daha fazlası burada. ₺₺ TR 40.5422237 34.9510464 True Türkiye Sigara İçilmez Yerel Rehber Nakit, Kredi Kartı
    4.7/5 22