Fethiye Arkeoloji Müzesi
Fethiye Müzesi
Başta Telmessos olmak üzere Fethiye çevresindeki antik yerleşimlerde sürdürülen kazılarda elde edilen buluntularınsergilendiği Fethiye Müzesi, kent gezisi öncesi ya da sonrasında gezilmeli. Tunç, arkaik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait arkeolojik, Menteşe, Osmanlı ve yakın döneme ait etnografik eserlerin sergilendiği müze kış aylarında her gün 08.00-17.00 saatleri arasında ve yaz aylarında ise 08.00 – 19.00 saatleri arasında açık.
Tarihçe
Antik Likya bölgesinin en batıdaki kenti Telmessos‘un üzerinde kurulmuş olan ve Teke yarımadasının liman kenti olan Fethiye’de ilk Müze 1962 yılında dönemin kaymakamı Recep Ceylan’ın girişimleri sonucu, 1957 yılı Depreminden sonra yeniden yapılanan kentten ve çevresinden toplanan eserler ile oluşturulmaya başlanmıştır. İlk önce Şimdiki belediye binası altında iki küçük odada Depo Müze olarak faaliyetlerini yürüten müze, 1987 tarihinden buyana şimdiki yerinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Teşhirde Sergilenen eserlerin çoğunluğunu Fethiye ve çevresinden Vatandaşlarca Müzemize getirilen eserler ve Müze sorumluluk alanındaki kazılardan bulunarak müzeye getirilen eserlerden oluşmaktadır. Müze Arkeoloji Seksiyonu, Etnografya seksiyonu ve Bahçe teşhirinden ibarettir.
Arkeoloji bölümündeki eserler M.Ö.3. Binden başlayarak Bizans Dönemi sonuna kadar tarihlenen Heykeller, Heykel başları, Seramik, Cam ve metal eserler ile sikkelerden oluşturulan guruplar halinde teşhir edilmektedir. Arkeoloji Salonunda ayrıca bölge tarihi ve bölge kültürü hakkında önemli bilgiler sunan yazıtlarda yer almaktadır. Bu yazıtlardan en önemlisi bölgenin klasik çağdaki halkının dili olan Likçe’nin çözümlenerek okunmasında önemli rol oynayan Üç Dilli (Tringual stel) yazıt da bulunmaktadır.Etnografya salonun da ise, Teke yöresine has folklorik eserler (Dokumalar, Kıyafetler, İşlemeler, Takılar ve süs eşyaları ile ev gereçleri) teşhire sunulmaktadır. Bu salondaki eserlerden biride Üzümlü çevresinde dastar dokumacılığında kullanılan tezgâh çalışır durumda ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır. Müze bahçesinde de açık teşhir olarak büyük ebatlı taş eserler yer almaktadır. Bunlar arasında Lahit mezarlar, yazıtlar ve Likya kültürünün önemli erlerinden Izraza anıtı sayılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Yorumlar 4.25 Puan
-
Binanın ilk katı ve bahçe tarihi eserlerin sergilendikleri yerler. Roma ve Hellenistik dönem eserleri ağırlıkta olmak üzere birçok döneme ait tarihi eserler var. Çift dilli ve üç dilli kitabeler öne çıkıyor.
-
İçerisi yeteri kadar düzenli fakat dışarıda ki yapıtlara çöp gözüyle bakılmış durumda. Bu şekilde değerli yapıtları bu halde görmek insanın yüreğini acıtıyor, sağa sola fırlatmış gibiler
-
Likya yürüyüşü öncesi görülmesini şiddetle tavsiye ederim. Bu kadim coğrafyada yıllarca hüküm sürmüş medeniyetlerine günümüze kalan nadide eserler muhteşem
-
Ücretsiz olması ve kart istenmemesi çok iyi. Sikkeler ve minyatürler açısından güçlü . Özellikle de heykel başı hırsızı batılıların çalmayı unuttuğu (?!) Tlos Antik Kentindeki tiyatro sahnesinde bulunan iki Roma imparatoru heykeli var????️
-
Girişler ücretsiz. Çalışanlar ilgili ve güler yüzlü. Sanirim kedilere de bakıyorlar bahçede yavru kediler var sevimli sevimli dolaşıyorlar. Klise kapısı çok ilgi çekici o kadar fazla emek varkı üstünde her zerresini inceleme isteği duyuyor insan. Yazitlar da çok net. Sikkeler adak taşları heykeller... kesinlikle gidilmeli. En güzeli de elinde güvercin tutan çocuk heykeli. Binanın bahçesinde de birçok Eser yer almakta.
-
Müzede bir çok değerli ve olağanüstü arkeolojik objeyi sergileniyor. Ancak çok daha iyi ve kapsamlı bir müze olmalı bu bölgede. Ve muhtemelen depolarında sergileyemedikleri yüzlerce değerli obje var. Herseye karşın kesinlikle ziyaret edilmeli.
-
Hafta içi ziyaret ettik giriş ücretsiz. Farklı dönem ve medeniyetlere ait etkileyici eserler var. Ancak bir çok eserin yabancı dilde ismi var ve herhangi bir çevirisi ya da kullanım amacı yazılmamış merakta kaldık
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 09:00 - 17:00 |
Salı | 09:00 - 17:00 |
Çarşamba | 09:00 - 17:00 |
Perşembe | 09:00 - 17:00 |
Cuma | 09:00 - 17:00 |
Cumartesi | 09:00 - 17:00 |
Pazar | 09:00 - 17:00 |
İşletmeyi Sahiplen
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
1 defa gittim 2011 den bu yana 2011 den önce hiç gitmedim hatırım da kaldığı kadar Her şey yerli yerinde ve öyle kalsın Eskilerin('rahmetlilerin') hatırası müze de birikince tekrar oraya gitmemi istememişler galiba... Hayatında en fazla aynı müzeye bir defa gidilmesi gereken bir yer aksi takdir Allahın takdiri derim Giriş biletini atmamış olmam lazım! Hatıra ya. HERMES Münze diye bir şey gördüm godofwar oyununda.... Çok meraklandım Dışarda yağmur da kalan heykeller muhakkak yağmurdan korumalı çardak yapılmalı.