Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi
Bölgenin arkeolojik zenginliklerini sergilemek amacıyla, 1924 yılında, Adana Eski Eserler Müzesi’nin kurulmasına karar verilmiş ve müze müdürlüğü için “Alyanak” lakabıyla tanınan Halil Kamil Bey görevlendirilmiştir. Müze binası için, ilk olarak Taş köprü’nün yakınlarında bulunan Cafer Ağa Medresesi uygun görülmüştür.
Bir süre hizmet verildikten sonra kullanılamayacak durumda olan yapının yıkılmasının ardından, Rum Kilisesi’ne taşınmıştır. 1937 yılında, Müze Müdürü A. Rıza Yalgan’ın, Çukurova’nın Etnografyasını anlatmak amacıyla müzeye yeni bir bölüm eklemesiyle birlikte ,“Adana Arkeoloji Müzesi’nin” yanı sıra “Etnografya Müzesi” adını da almıştır. A.R.Yalgan böylece, yurdumuzda ilk açık hava müzesini kurmuş oluyordu.
Adana Evi
1950 yılından itibaren Adana Müzesi olarak hizmet veren bina, 1972 yılında Arkeoloji Müzesi’nin açılıp birçok eserin yeni müzeye taşınmasıyla müze deposu olarak işlev görmüştür. 1983 yılındaki restorasyon çalışmasıyla Etnografya Müzesi adı ile tekrar Müze işlevi kazandırılmıştır. 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca binada restorasyon çalışmalarının başlatılmasından dolayı Etnografik eserler, mevcut Arkeoloji Müzesine taşınarak 2013 yılında başlayan restorasyon çalışmaları, 2015 yılında tamamlanarak Sayın Cumhurbaşkanımızın 07.04.2017 tarihinde Adana da yapmış olduğu toplu açılış töreninde açılarak Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi olarak hizmete girmiştir.
Bereketli toprakları ve elverişli coğrafi konumu itibariyle Çukurova ve çevresi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı, Gayrimüslimlere kendilerini yönetebilme, okul ve ibadet yerleri inşa edebilme olanağı sağlamıştır. Bu dönemde, Anadolu kentlerinde dikkat çekici ölçüde kilise inşa edilmiştir.
Görseller
Adana Rum Kilisesi
Adana Rum Kilisesi, bu süreçte inşa edilen dini yapılardan biridir. Adana ve çevresindeki kiliselerinin çoğu, İstanbul Rum kiliseleri ve Anadolu’nun büyük bölümündeki Osmanlı dönemi kiliseleri gibi üç nefli bazilika planlı olarak inşa edilmişlerdir. Dıştan doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı yapı, içten üç nefli bazilika plan tipine sahiptir. Yapı alanı içine, güneybatı yönündeki dikdörtgen formlu bir kapıdan girilmektedir. Girişin üstündeki üçgen alınlığın iç kısmında güneş (aydınlık)simgesi yer almaktadır. Demir, çift kanatlı kapı yüzeyi, dikdörtgen ve kare alanlara bölünmüş ve ortalarına birer bitkisel bezeme yerleştirilmiştir. Kapı ile üstteki büyük kemer arasında, ortadaki küçük kaş kemerin birleştiği sütun başlığı biçimli süsleme ögeleri yer almaktadır. Yapının, batıdaki kapı üstünde, mermer levha üzerindeki Rumca dokuz satırlık kitabeye göre yapı,1845 yılında Rum cemaati tarafından yaptırılmıştır.
Yaz Dönemi
1 Nisan – 1 Ekim
Açılış Saati: 10:00
Kapanış Saati: 17:00
Kış Dönemi
1 Ekim – 1 Nisan
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri
Yaz Dönemi: 16:00
Kış Dönemi: 17:00
Kapalı Günler
Pazartesi,Cumartesi,Pazar
Adres: Kuru Köprü Mahallesi, Ziyapaşa Bulvarı No:108
E-mail: iktm01@kulturturizm.gov.tr
Tel 1: 03224543855
Web : muze.gov.tr
Tel 2:
ÜCRETSİZ – Durum : AÇIK, Hafta sonu kapalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Yorumlar 4.3333333333333 Puan
-
Ulkemizde epey yayginlasan bal mumu heykellerle canlandirma yapan bir evdir. Bazi bilgilendorme yazilari da vardi ama keske videolsr ile yapilanlar canlandirilsaydi. Antakyanin kucucuk sehir muzesini ornek alabilirler.
-
Cok kucuk bir muze 3 odali ama merkezi bir konumda onunden gecerken ufacik da bilgi almak icin girilebilir hemen alt kisminda yemekhane var menu gunluk degisiyor
-
Adana da yapılacaklar listesinde kesinle buraya gidip güvenlik görevlisi Murat abiyle sohbet etmek bulunmalı.
-
Müze şehir merkezinde ulaşımı çok rahat. Özel araçla gidilirse çevredeki otoparklardan birine park edilip yürüyerek de gidilebilir. Toplu ulaşımla da rahatça gidebilirsiniz. Etnografya müzesi ile yanyana. Müze içerisinde yemek servisi yapılan bir bölüm bulunuyor. Servisin yapıldığı bölüm çok daha iyi dizayn edilebilir.
-
Yanında etnografya müzesi bulunuyor. Ama çok küçük bir yer. Müze lokantasını bir aile işletiyor. Çok kibar ve misafirperver insanlar
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 09:00 - 17:00 |
Salı | 09:00 - 17:00 |
Çarşamba | 09:00 - 17:00 |
Perşembe | 09:00 - 17:00 |
Cuma | 09:00 - 17:00 |
Cumartesi | 09:00 - 17:00 |
Pazar | 09:00 - 17:00 |
İşletmeyi Sahiplen
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
ADANA KURUKÖPRÜ ANIT MÜZESİ VE GELENEKSEL ADANA EVLERİ MÜZESİ GÜZEL BİR MÜZE. BURADA ÖNCELİKLE RUM ORTADOKS KİLİSESİ VAR. AYRICA GELENEKSEL ADANA EVLERİNDEN ÖRNEK OLARAK GELİN ODASI BAŞ ODA GÜNLÜK ODA VE İÇİNDEKİ KİŞİLER MUMYALARLA TEMSİLEN DİZAYN EDİLMİŞ VE O ZAMAN Kİ EŞYALARDAN KONULMUŞTUR. BİNANIN ALT KISMI İSE AÇIK ALANDA MASALARDA OTURULACAK ŞEKİLDE BÜFE BULUNMAKTADIR. MÜZE KARTI OLANLARA ÜCRETSİZ. OLMAYANLARA ÜCRETLİDİR. TEKERLEKLİ SANDALYE GİRİŞİ VE PARK YERİ MEVCUT. BURASI TC.KÜLTÜR BKN. 'NA BAĞLIDIR.