Adıyaman il sınırları içerisinde Kahta ilçesinde yer alan Nemrut Dağı’nın yukarı noktalarında açık hava müzesi bulunuyor. Kommagene Krallığı’na ait bir antik kenti barındıran bu bölgede milli park da yer alıyor. Nemrut Dağı Milli Parkı; sadece yerli değil yabancı turistlerin de ilgisini çeken bir konumda yer alıyor. Her an ziyaretçilere açık olan bu alan aynı zamanda da rehberler sayesinde bilgi alınarak gezilebilecek noktalardan bir tanesi olarak görülebiliyor. Nemrut Dağı içerisinde Kommagene Kralı Antiochos’a ait Tümülüs ve diğer kutsal alanlar yer alıyor. Bunun yanı sıra devasa heykeller de Nemrut Dağı eteklerinde herkesin ziyaret etmesine açık bir şekilde bulunuyor.
Nemrut Dağı Milli Parkı
Nemrut Dağı Milli Parkı, Antiochos’un mezarı, dev heykeller, Eski Kale, Yeni Kale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü içeren bir ören yeri olarak ifade ediliyor. Bu bölgenin Kommagene adı altında anıldığı da ifade ediliyor. I. Mithradates tarafından kurulan buradaki krallığın, onun oğlu olan I. Antiochos tarafından da daha önemli hale getirilmiştir. MS 72 yılında Roma İmparatorluğu ile savaş yapılması sonrasında da krallığın tarih sahnesinden silindiği ifade edilmektedir.
Nemrut Dağı’nın yüksek kısımlarındaki kalıntıların yerleşim yeri olmadığı bilinmektedir. Sadece Antiochos’un mezarı ve kutsal alanlar bu bölgede yer almaktadır. Tümülüsün 2150 metre yüksekliğinde olduğu da ifade edilmektedir. Aynı zamanda da bu krallığın zamanında Fırat geçitlerine ve bu bölgedeki ovalara hakim oldukları da ifade edilmektedir. Kralın kalıntılarının kaya oyularak yapılmış olan bir orada saklandığı ve üzerinde de 50 metrelik bir katman olduğu da belirtilmektedir.
Kral mezarının odasının teraslarında ise aslan ve kartal heykellerine yer verilmektedir. Aynı zamanda da 7 metre uzunluğunda içerisinde yazı ve kabartmalar bulunan dev bloklar da yer almaktadır. Kahta Köyü yakınlarında olan bu bölgede Mithridates’e ait kutsal alanlar da yer almaktadır.
Kahta Çayı’nın Cendere kısmında da iki ana kaya yer almaktadır. Burada tek kemerli bir su kemeri de bulunmaktadır. Bu kemerlerin Roma İmparatoru Septimus Severus onuruna meydana getirildiği de kitabelerde yer almaktadır.
Nemrut Dağı Milli Parkı Nerede, Giriş Ücreti ?
Nemrut Dağı Milli Parkı Adıyaman ilinin Kâhta ilçesinde bulunmaktadır. Milli Parkı haftanın her günü 04:00 ila 20:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Milli Parka giriş ücreti 1 yetişkin için 50 TL 'dir. Müze Kart sahipleri ücretsiz ziyaret edebilir.
Hazır Gelmişken
Nemrut Dağı Milli Parkı 'nI gezmeye gelmişken Adıyaman civarında gezilecek bir çok tarihi mekanı ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde bulunan Adıyaman Müzeleri sayfasını ziyaret ederek Adıyaman 'da gezilecek daha çok tarihi yeri ve müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.
Özellikler








Fiyatlar
Sıkça Sorulan Sorular
Tüm Yorumlar
4.7
Künye
✅ Müzeler : | Nemrut Dağı Milli Parkı |
✅ Giriş Ücreti : | Ücretsiz |
✅ Yerel Rehber : | 11 Değerlendirme |
✅ Genel Puan : | 4.7/5.0 |
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 04:00 - 20:00 |
Salı | 04:00 - 20:00 |
Çarşamba | 04:00 - 20:00 |
Perşembe | 04:00 - 20:00 |
Cuma | 04:00 - 20:00 |
Cumartesi | 04:00 - 20:00 |
Pazar | 04:00 - 20:00 |
İşletmeyi Sahiplenin
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
@harungunes
Dünyanın sekizinci harikası olarak kayıtlara geçen Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Kommagene Krallığı, Kral Antiochos Teodes'in anıt mezarı bulanan Kral Antiochos'un kendi heykelinin yanında inandığı tanrıların heykelini de ekleyen ve bu heykellerin devasa büyüklüğü Adıyaman ilinin en yüksek noktasına Nasıl çıkarıldığı o dönemin teknolojisi hakkında akıllara durgunluk vermektedir. Nemrut Dağı Milli Parkı. Hz İbrahim'i ateşe atan Babil Kralı Nemrut ile hiç bir alakası olmayıp Nemrut Dağı, sadece dağın adı olup Adıyaman ilimiz için turizm açısından yıllık 100 bine yakın ziyaretçi ağırlayan güneşin doğuşu ve batışı açısından muhteşem görünümü ile Ziyaretçilerine tarifsiz duygular yaşatan bu tarihi mekan herkesin görmesi gerektiği listesi yapıldığında ilk 10 un içinde olması gerekir
@sahintemelustok1574
Dağa 4 yıldız vermiş gibi olmayayım diye 5 yıldız. Aslında eksiklikler var. 1-Araçla Nemrut Dağı Milli Parkı girişine ulaştığınızda aracı park edip, içeriden Müze Kartınızı okutmaya yönlendiriliyorsunuz. Aynı işlem 2'li ya da 3'lü giriş sırası sistemiyle araçtayken çözülebilir. (Tek amaç bu noktadaki Kafeteryaya parakazandırmak gibi geldi.) 2-Aracınızı park edip, yürüyüşe geçilen noktadan itibaren belli bir yaş grubu(50+) yürümekte zorlanıyor. Yürüyüş yolunun yanına yapılacak bir korkuluk, hem yolu daha güvenli hale getirir, hem de tutunarak, buradan destek alarak, yürümek çıkışı kolaylaştırır. 3-Tepeye son 100metreden itibaren merdiven de yapılmamış. Özellikle inerken ayağınızdaki ayakkabı ne kadar sağlam olursa olsun, kayma ve düşme riski çok fazla.
@serdaryilmaz9432
Nemrut Dağı antik çağlardan kalma ve güneşin doğuşunu izlemek için muhteşem manzarası olan bir yer nemrut dağına çıkmak için Adıyaman tarafından gelenler daracık ve tek gidiş gelişli bir yol sizi karşılıyor güneşin doğuşunu izlemek için gece yola çıktım sol tarafınıza bakıyorsunuz gökyüzü gözükmüyor dağdan sağ tarafınıza bakıyorsunuz uçurum turizm olan bir bölgede neden yollar güzel ve korunaklı bir şekilde yapılmıyor nemrut dağı'nın eteklerine varınca orada turizm bakanlığının ufak bir tesisi var tuvaletler leş gibi arabanızı oraya bırakıp 600-700 metre tırmanışa geçiyorsunuz merdivenler bozuk sağ tarafınız da herhangi bir korunak yok uçurum düşseniz parçanız bulunmaz yorucu bir yolculuktan sonra muhteşem birisi manzara sizi karşılıyor güneşin doğuşu başka batışı bambaşka çektiğiniz rezilliğe değiyor bir an önce hem yürüyüş yolu hem de araba yolu düzeltilmeli
@huseyingumus8786
Meşhur tanrıların dağını bir ziyaret etme vakti gelmişti. Dün yaptığım Ziyaret çok destansı diyemesemde muhakkak görmeniz gereken yerlerden. Ben Kahta tarafından bir tur şirketiyle karakuş Tümülüsü, Cendere köprüsü.arsemia antik kenti,ve Nemrut dağı olmak üzere turumuzu tamamladık. Doğu terasına çıkarken 600 MT kadar bir rampa bulunuyor yukarıya kadar merdiven şeklinde yol var yol üstünde yorulan nefeslenmek isteyenler için oturacak yerler mevcut. Çıkarken sağ tarafınıza bulunan manzaraya hayran kalacaksınız. Yukarıda kocaman heykeller sizleri karşılıyor olacak binlerce yıldan günümüze kadar gelen bu şaheserleri selamlamayi unutmayın. Nemrut dağına girişte bir tesis bulunmakta burada ihtiyaçlarınızı karşılayabilir vadiye karşı esen ruzgarda çayınızı yudumlaya bilirsiniz. Nemrut Dağınin zirvesi biraz Serin oluyor yanınızda polar hırka tarzı bişey bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır. Gidin güneşi ve binlerce yıllık Komagene krallığı ni selamlayin ?.
@ozlemtezcan2785
Her insanın hayatında en az bir defa görmesi mekan. Yaklaşık 700 metrelik bir yokuşu kendiniz merdivenler aracılığıyla çıkmak zorundasınız. Ancak çıkar çıkmaz zirvenin havası sizi kendine çekiyor. Doğu ve Batı terasında simetrik olarak tanrıların heykelleri mevcut. Ve bu tanrıların yanında kendini tanrı ilan eden 1. Antiochos theos'un da heykelini görmek de mümkün. Komagene krallığına en zengin yıllarını yaşatan bu kral aynı zamanda küstah egoist bir kral. 2000 yıldan fazla bir tarihe sahip olan yapı günümüze tahriplere uğrasa da Doğu Terasında heykellerin neredeyse büyük bir kısmını görmek mümkün. Ben hâlâ aşkla gidiyorum ve her gittiğimde yeni bir yönünü keşfediyorum. Yolunuz düşerse mutlaka bölgenin tarihini bir rehberden dinleyin.
@farukcredcloakd9229
Adıyaman'dan yaklaşık 2 saatlik bir dağ yolculuğu ile ulaşılıyor. Gelip görün ama tabiki yürümeye takatiniz varsa. Şayet araçların bırakma noktasından sonra ortalam 15-20 dakika süren dikey bir merdiven yürüyüşü var. Sağlam efor sarfetmek gerekiyor.. Yürüme ile ilgili problemleri olan veya kalp rahatsızlığı olanlar için uygun bir yürüyüş yolu değil. Kalabalık olduğu zamanlar tadını çıkarmak, fotoğraf çekebilmek oldukça güç. Sanırım tüm organizasyonlar da aynı anda geldiği için her zaman kalabalıktır. Tümülüsler şaşırtıcı, günümüzde bu halde bile bir şeyler anlayabiliyorken, şu hallerine bile nasıl hayret ediyorsak yapıldıkları zamanda nasıl muazzam eserler olduğunu az çok tahmin edebiliriz. Aşağıda müze giriş noktasında kafeteryası ve mağazası mevcut. Bir minyatür heykel 50₺, bir anahtarlık veya magnet 20₺.
@gokhangundogdu9844
(Yol hakkında aşağıda detaylı bilgi vereceğim.) İnanılmaz bir yer. Bu tarihe kadar gördüğüm yerler arasında açık ara en çok etkilendiğim yer burası oldu. Tam olarak Nemrut Dağı'nın zirvesinde. Kesinlikle gelinip görülmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Biraz yol hakkında bilgi vereyim. Ben kendi aracım ile geldim. (Malatya'ya dönüş hakkında aşağıda bilgi vereceğim) Adıyaman'dan Kahta'ya oradan da Nemrut Dağı'ı milli parkına yaklaşık 1,5 saatlik bir araba yolculuğu yaptım. Arabanıza Adıyaman'da yakıt alın, dolu depo ve dolu mide ile dağa çıkın. Sonrasında yakıt alma imkanınız olmayacak. Adıyaman'dan Nemrut Dağı'na yollar gayet güzel. Milli parka girdikten sonra 30 dakikalık bir yolculuk daha sizi bekliyor. Bu sürede sürekli araçla tırmanıyorsunuz. Yol düzgün. Ancak hava, tırmandıkça soğuyor. Milli park girişinde 25 derece ve güneşli olan sıcaklık Nemrut Dağı zirvesinde 3 derece ve yağmurlu idi. Bu sebeple yanınıza kesinlikle hırka, mont, yağmurluk, bere vb almanızı tavsiye ediyorum. Yoksa yukarda gerçekten donarsınız. Zirvede bilet kesim noktasına ulaşacaksınız. Orada cafe, lavabo, hediyelik eşya vb imkanlardan da yararlanabilirsiniz. Ayrıca battaniye ve yağmurluk da kiralanıyor orada, 30tl idi ücreti. Ben almadım. Keşke alsaydım. Bilet kesildikten sonra 5 dk daha araba yolculuğu yapıyorsunuz ve otoparka arabanızı bırakıyorsunuz. Buradan sonra 20 dakika kadar çok dik bir yokuş çıkacaksınız. Tansiyon, kalp vb sağlık problemi olanlar çok dikkatli olsunlar, yükseklik sebebi ile 5. dakikadan sonra kalp atışları hızlanıyor. Yürüyüşün sonunda kral ve muhafız heykellerini görünce çabanıza değdiğine emin olacaksınız. Buraya en az birkaç saat (mümkünse bir gün) ayırmanızı, oturup rüzgarı dinleyip çevreyi izlemenizi tavsiye ederim. Ben dönüşte doğrudan Malatya'ya gittim. Navigasyon Nemrut Dağı-Malatya arasını 2,5 saat gösteren bir dağ yolu var. SAKIN O YOLU KULLANMAYIN. Kesinlikle Kahta-Adıyaman üzerinden, bölünmüş yoldan dönün. Nemrut Dağı-Malatya dağ yolu bir gidiş bir geliş, kıvrımlı, virajlı, yokuşlu inişli, bir tarafı uçurum olan, 3 saat süren çok zor bir yol. (tesis vb hiçbir şey yok. Sadece Malatya'nın bir ilçesinden geçiyorsunuz.) Allah korusun, hayat memat meselesi olmadıkça o yolu kullanmayın. Aynı sürede Adıyaman üzerinden devlet yolundan dönün. 100 km fazla yol yaparsınız ama tertemiz bölünmüş yoldan güvenle seyahat edersiniz. Şimdiki aklım olsa hiç düşünmeden Adıyaman üzerinden bölünmüş yoldan Malatya'ya giderdim. Son olarak: Adıyaman'da güzel ciğerciler var. Malatya'da ise kağıt kebabı yiyebilirsiniz.
@wrldtrvlr7671
Herkesin hayatta bir kere en azından görmesi gereken bir yer. Dağda zirvenin iki yanında birbirine yakın iki teras var. Doğu ve batı Terası. Yuruyerek birbirine yakın olan bu iki teras arasında geçiş araba ile yapılamıyor. Doğu ve batı terasının yolları farklı ve araçlar gelinen yollar sonundaki otoparklara bırakılıyor. Ben batı terasına yakın yoldan yani Adıyaman tarafından geldim. Aracımı aşağıda bıraktıktan sonra önce doğu terasına çıkıp ardından da batı terasına geçerek oradan yuvarlak bir rota ile aracımı bıraktığım yere ulaştım. Aracı bıraktıktan sonra yukarı çıkış yürüyerek oldukça zorlu. Aşağıya iniş ise nispeten rahat. Her iki terastaki heykeller de nefes kesiyor. Ama daha etkileyici olanı yapılan suni çakıl zirve. Tek kelimeyle nefes kesici.
@nazmiyeartut
Bu sabah itibarıyla grup halinde ziyaret ettik. Karşılama çok güzel fakat ziyaret sonrasında ayrılırken çok büyük sorunlar yaşadık. Müze Kartı olmayan arkadaşlarımızın kimliklerini aldılar Nemrut Dağı inişinde hem kimliklerini iade edecekler hem de müze Kartı 60 TL lik abonmak karşılığında herkese verilecek dendi. Bilgisayar sistemleri çalışmadığı için herkesten 40 TL ödeme istediler. Yani tek girişli ücret almaya kalktılar. Adam kimliklere el koydu vermiyor. Polise gideriz böyle bir hakkınız yok dedik istediğiniz yere gidin dedi. Kaba ve üslupsuz bir tazla karşılaştık bu olmalıydı. Size tavsiyem müze olan yerlerden birine ziyarete gidecekseniz muhakkak müze kartınız yanınızda olsun yada müze kart uygulamasi cep telefonunuzda olsun. İyi geziler dilyorum
@gunaycoskun
Çıkılması biraz zahmetli olmakla birlikte ölmeden önce görülmesi gereken yerler listesinde yer almayı kesinlikle hakediyor. Adıyaman ilimizin Kahta ilçesi sınırlarında yer alır. Kommenage Kralı Antiochos tarafinda yaptirilmistir. Kommagene eaki yunancada genler topluluğu anlamına gelir. Antiochos da anne ve baba tarafindan doğu uygarlından Pers'lere batı uygarligindan Büyük İskendere akraba olduğu için doğu ve batı medeniyetlerini bir potada pekistirmek istemis. Doğu ve Bati terasi olmak üzere iki terasi bulunur. Kuzey terasi tören yerine geçiş koridoru okarak kullanilmis. Doğu ve bati teraslarinda tahtlarinda oturmus devasa tanri heykelleri yapilmis olup simetriktir ve ayni siralamayi takip ederler. Antiochos tanri heykellerinde hem doğudaki hem de batida ki isimleri kullanmis ve kendi heykelinide tanri heykelleirnin yanina koydurmuş. Heykellerin başinda ve sonunda göksel hakimiyeti simgeleyen kartal, ve yeryuzundeki hakimiyeti simgeleyen aslan heykelleri adeta tanrilari korurcasina tanri heykellerinin basinda ve sonunda yer aliyor.
@ercanozcelik5529
Nemrut Dağı Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle Kommagene Krallığı’nın kutsal alanı olarak nitelendirilen Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde kültürel varlık olarak yerini almıştır. Nemrut Dağı, Anadolu’da Helenistik Dönem’e ait en görkemli kutsal kalıntıları barındırır. Yazıtlara göre I. Antiochos tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için görkemli bir anıt mezar, mezar odasının üzerine kırma taşlardan oluşan bir tümülüs ve tümülüsün üç tarafını çevreleyen kutsal alanlar inşa ettirmiştir. Heykel sırası bir aslan ve kartal heykeli ile başlar. Aslan yeryüzündeki gücü, tanrıların habercisi olan kartal ise göksel gücü temsil etmektedir. Doğu Terası ise Tanrılar Galerisi, Atalar Galerisi ve Sunak’tan oluşmaktadır. Doğu teras ile batı teras heykel dizileri aynıdır. Ancak Doğu terastaki tahtlar, batı terasta ise heykel başları daha sağlamdır. Doğu ve Batı Terası’nda heykellerin tahtlarını oluşturan taş blokların arkasında Grekçe yazılmış 237 satırlık uzun bir kült yazıtı (nomos) bulunmaktadır. I. Antiochos’un vasiyetnamesi niteliğindeki yazıtta bu kutsal alan hakkında bilgiler ve kültün uygulanması ile ilgili hükümler yer almaktadır. Tamamlanmamış stel ve kaidelerin bulunduğu Kuzey Terası ise Doğu ve Batı teraslarını birbirine bağlayan tören yoludur. foto. yasin reçber