icon

Pergamon Antik Kenti

  • (12 Yorum)

Müzeler

4.8

Rezervasyon Yap

Müsaitlik & Fiyat Sorgula

  • ARA

  • YOL TARİFİ

  • KAYDET

  • WEB SİTESİ

İzmir ilinin kuzeyinde yer alan Bergama ilçesinin merkezi üzerine kurulu olan antik kent Pergamon olarak bilinmektedir. Antik medeniyetler arasında yer alan Misya’nın en önemli şehirlerinden bir tanesi olarak Pergamon öne çıkmaktadır. Aynı zamanda da MÖ 282 ile 133 yılları arasında bölgede hakim olan Pergamon Krallığı’nın da başkenti olarak görülmektedir. Pergamon adının döneminin en büyük kahramanları arasında bulunan Pergamos’tan geldiği de ifade edilmektedir.

Pergamon Tarihi

Pergamon şehrinden ilk olarak MÖ 4. Yüzyılda söz edilmektedir. Yazılı belgelerde söz edilen bu şehrin son derecede köklü olduğu ifade edilmektedir. Pergamon Krallığı’nın başkenti olduğu süre zarfında saray, tapınak, tiyatro gibi yapılar kente eklenerek; daha da büyümesi sağlanmıştır. Sonrasında Pergamon Krallığı’nın Roma İmparatorluğu’na dahik olmasıyla beraber Ege Bölgesi’nin en büyük kentlerinden biri olarak kalmaya devam ettiği ifade edilmektedir.

Pergamon antik kentine dair ilk çalışmalar 1870 yılında Batı Anadolu demiryolu projelerini gerçekleştiren Alman mühendis Carl Humann tarafından gerçekleştirildi. Sonrasında gerekli araştırmalar 1878 yılında devam ederek; günümüze kadar geldi. Pergamon antik kentinin 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildiği söylenir. Bu antik kentin 2014 yılında ise UNESCO Dünya Mirası olarak tescil işlemi tamamlandı.

Pergamon

Pergamon antik kenti bir tepe üzerine kurulmuştur. Kentteki bu oluşum zorunluluktan ötürü ortaya çıksa da o dönemde tek olarak ifade edilmektedir. Doğal bir düzlüğün bu bölgede olmamasından ötürü en uygun yerleşim yerinin bulunacağı tepeye odaklanarak; antik kentin buraya kurulduğu ifade edilmiştir.

Pergamon antik kentinin koruyucusu olarak akıl tanrıçası Athena öne çıkar. Kent içerisinde Athena Tapınağı da yer alarak; bu şehrin en önemli binalarından bir tanesidir. Tiyatronun üzerine yapılan bu tapınağın Dor düzenine uygun olarak meydana getirildiği de ifade edilmektedir. Ancak Athena Tapınağı’nın birçok parçası Berlin Medeniyet Müzesi’ne götürüldüğü bilinmektedir. Bu tapınağın sadece temelleri Pergamon antik kentinde kaldığı ifade edilmektedir. Helenistik döneme ait diğer bir Pergamon eseri ise dört salonlu kütüphane olarak söylenmektedir. Döneminde burada 200 bin kitabın olduğu ifade edilmekte ve birçok önemli devlet adımının ilgisini çekmektedir.

Pergamon Antik Kenti Nerede, Giriş Ücreti ?

Pergamon Antik Kenti yada diğer adıyla Bergama Antik Kenti İzmir ilinin Bergama ilçesinde bulunmaktadır. Antik Kenti haftanın her günü 08:30 ila 19:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Antik Kente giriş ücreti 1 yetişkin için 100 TL 'dir. Müze Kart sahipleri ücretsiz ziyaret edebilir.

Hazır Gelmişken

Pergamon Antik Kenti 'ni gezmeye gelmişken İzmir civarında gezilecek bir çok tarihi mekanı ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde bulunan İzmir Müzeleri sayfasını ziyaret ederek İzmir 'de gezilecek daha çok tarihi yeri ve müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Özellikler

Pergamon Antik KentiKredi Kartı
Pergamon Antik KentiSigara İçilmez
Pergamon Antik KentiPark Yeri
Pergamon Antik KentiMüze
Pergamon Antik KentiRezervasyon
Pergamon Antik KentiTarihi Yer
Pergamon Antik KentiMüze Kart Geçerli
Pergamon Antik KentiAçık Hava
Pergamon Antik KentiGezilecek Yerler

Fiyatlar

Sıkça Sorulan Sorular

Tüm Yorumlar

4.8
Puanlama :


  • Araçla gidecek olanlara uyarı; yolun başlangıcında çok dik ve dar virajlı tek arabalık, hiç bir önlem alınmamış bir bölüm var. Karşıdan araç gelse geri gitme, yol verme şansınız yok. O bölüme dikkat edin. Yolu asfalt olsada dar ve virajlı. Giriş 100 TL, müze karta ücretsiz. Manzara muhteşem a çok şey kaçırmışlar çok belli.En dikkat çeken yeri en dik amfitiyatro olarak tarihe geçen 10.000 kişilik tiyatrosu...

  • avatar

    @antalyayasam

    Araçla gidecek olanlara uyarı; yolun başlangıcında çok dik ve dar virajlı tek arabalık, hiç bir önlem alınmamış bir bölüm var. Karşıdan araç gelse geri gitme, yol verme şansınız yok. O bölüme dikkat edin. Yolu asfalt olsada dar ve virajlı. Giriş 100 TL, müze karta ücretsiz. Manzara muhteşem a çok şey kaçırmışlar çok belli.En dikkat çeken yeri en dik amfitiyatro olarak tarihe geçen 10.000 kişilik tiyatrosu...

  • avatar

    @binajwaad5653

    Biz ağustos son haftasında gittiğimizde teleferik çalışmıyordu. Yoğun rüzgardan olabilir. Ama tek yön kişi başı 100tl duyunca vermezdim o parayı zaten. Araç yolu da güzel park yeri de bulursun hiç gerek yok teleferik felan. Kapıda da müze kartını online 5dk aldım iş bitti gitti. Yapı sinsilesi bu haliyle bile ihtişamlı. Hele o dik tiyatro enfes güzellikte. Bu yüksekliğe bu yapıyı yapanlara hayran olmaktan başka ne yapabiliriz ki. İnşaat bilgileri üst düzeyde olduğu çok açık. Şu an benim diyen ustalar mühendisler o işleri o zamanın teknik alet ve edevatı ile yapamazlar.

  • avatar

    @enesermis

    Müze kart ile girilebiliyor. Kendi aracınız ile, teleferik ile yada Bergama çarşıdan taksi ile gidebilirsiniz. 2022 yılı temmuz ayında Teleferik kişi başı tek yön 100 TL dediler, Çarşıdan taksi ile 50 - 60 TL civarı yazıyor. Kendi aracınız ile de rahatça çıkabilirsiniz, ama navigasyon uygulamalarını takip etmeyin gereksiz yere çok dar sokaklara sokabiliyor; tabelaları takip ederek daha rahat çıkabilirsiniz. Antik Kent biraz bakımsız, antik kent içindeki bilgilendirme yetersiz. Ama yine de görülmeye değer. Müze girişinde çay bahçeleri var, ama fiyatlar biraz pahalı.

  • avatar

    @ozgekaynak8829

    Bir dağın tepesine kurulmuş akrapol. Yıllar öncesinde buraya nasıl çıktılar şaşkınlığını attıktan sonra bu yapiyi nasil yaptılar sorusunu cevaplayamayacak kadar şaşkındık. Üç dört insan boyunda kolonlar, tonlarca agırlıklı tek parca sütunlar. Bir amfi tiyatrosu da var. Tarih ve müze severler için harika bir alan. Müze kartla ücretsiz giriliyor. Girişte müze kart satılıyor; tam 60 Tl, öğrenci 30 TL. Bir de teleferik var. Teleferiğin tek yönlü gidişi 100 TL ve gittiğiniz yer Bergama merkeze çıkmıyor. Dolayısıyla teleferiğe binmek isterseniz gidiş geliş kişi başı 200 TL'yi gözden çıkarmanızda fayda var

  • avatar

    @alpersamet7127

    Teleferik yada araç ile tepeye çıkılabiliyor. Yolları dar ve virajlı. Teleferik tek kişi 100 tl öğrenci 70 TL otopark otomobil için 10 TL Zeus ve Athena nın cirit attığı bir mekan ? Antik kent severler mutlaka görmeli öğlen sıcağında yanınızda çapka ve su olmasını tavsiye ederim.

  • avatar

    @ez8897

    Bergama antik tiyatrosunun dünyanın en dik antik tiyatrosu olduğu yazılıp çizilmekte. 'en' olmasa bile, çok dik olduğu kesin. Bergama'dan tarihi olarak iik kez mö. 400 senesinde, Xenophon tarafından On binlerin göçü -'Anabasis' kapsamında bahsedilir. . On binlerin göçünde Xenophon , seferden geri dönen askerlerin bir kısmı olan 5000 yunan askerinni Bergama'da Thibron adında bir başka komutana devredilmesinden bahseder. Anabasis, antik Yunan yazar Xenophon'un MÖ 370 civarında yazılmış en ünlü tarihi eseridir. Esas olarak, Ahameniş-Pers prensi Genç Cyrus'un işe aldığı ve ağabeyi II. Artaxerxes'e karşı (nihayetinde başarısız olan) isyan için Mezopotamya'ya götürdüğü Yunan paralı askerlerinin geri çekilmesi olan “On Bin Yürüyüşü” ile ilgilenir. Eserin başlığı, Yunanlıların Asya'ya bu "yükselişi"nden (eski Yunanca Anabasis') türetilmiştir.(alıntı)

  • avatar

    @uguraslanoglu

    fahiş teleferik fiyatlarından (kişi başı 100 tl) ötürü taksi ile çıkmaya karar verdik, yollar yorumlarda belirtilen kadar kötü değil hatta demir tellerle kapatılmış. güvenli yani bir sıkıntı yok. bergama müzesinden antik kente 40-50 tl civarı taksimetre yazıyor (şubat 2022). dönüşte teleferikle mi insek acaba diye düşündük fakat saat 5 olmadan durdurmuşlar seferleri. zaten teleferik kabini tam kapasite sayısına ulaşmadan çalıştırmıyorlarmış sanırım. saçma sapan bir uygulama. kente gelince, manzarası ve sessizliği muhteşem. çok huzur verici. harita üzerinde incelerken çok geniş bir alan gibi geliyor ancak biz beklentimizin çok daha altında 1-2 saat gibi bir sürede her tarafını gezip kalan zamanı da yamaçta oturup manzara izleyerek geçirdik. kesinlikle tavsiye ediyorum, gidilmesi görülmesi gereken bir antik kent.

  • avatar

    @missceren

    Eskiden müzeler ve tarihi yerler için Türkler'e indirimli yada ücretsiz ziyaret hakkı tanınırdı. Türkler rahatça kendi tarihini bilsin görsün diye. 60 + 60 = 120 tl iki kişi için oldukça uçuk bir rakam. İçeride gerçekden bu rakama değecek eser yok bana göre. Yurt dışında gördüklerimin yanında çok zayıf eserler. Olimpos bile daha dolu.. Yabancılarla aynı parayı vermek zaten tamamen ayrı bir saçmalık. Ülkemizde en değerli eserlerin dışarıya satıldığını, çoğunun çalındığını da gayet iyi biliyoruz. Tüm benzeri yerlerde Kırık dökük kalıntılara dünya kadar para almak nedir. Vatikan Aziz Petrus Bazilikasını bile bedava gezdim içerisi emeklerin ötesinde eserler barındırıyor

  • avatar

    @mehmetcakir3323

    Antik kentteki buluntular iki farklı bölüm oluşturmuş. Ören yerine giriş kapısına göre sağda, yokuş aşağıda kalan bölüm ziyaretçiler tarafından çoğunlukla fark edilmiyor. Oysa bu kısım da girişten hemen sonra gezilebilen alan kadar büyük ve önemli. Varmak için yokuş aşağı 10 dk kadar yürümeniz gereken bu kısımda başlıca Z Binası, Gymnasium ve Demeter Kutsal Alanı bulunuyor. Özellikle Z Binası, Bergama merkezden göründüğü halde kaleden bakıldığında yamacın alt tarafında kaldığı için gözden kaçıyor. Ören yerindeki yönlendirmeler de yetersiz. Gişe görevlisi, günlük ziyaretçilerin ancak yüzde birinin aşağıdaki alanı gezdiği bilgisini verdi. O alanı gezmeden dönmemenizi öneririm.

  • avatar

    @esrayildirim9788

    Mutlaka gezilip görülmesi gereken muazzam bir yer. Yalnız sadece tarihi puanlayacak olsaydı 5 puan verirdim Ama ne var ki her şey insanları teleferiğe yönlendirmek için 4 dakikalık teleferik ücreti 60₺ mekana giriş 60₺ 120₺ tek kişi için ödemek zorunda kalıyorsunuz . Araç ile 2 yol var 1. Si dağa tırmanmaya başladığınızda hiç bir tabirle olmadan dağın ortasında Demir bir kapı karşınıza çıkıyor dönüş alamadığınız için geri geri dağdan araç ile inmek zorunda kalıyorsunuz görevliye başka bir yol varmı diye sorduk yok dedi teleferiğe yönlendirmek için dönüşte yürüyerek inmek istedik sonra araçların gidebileceği 2.yola rastladık ve görevliye çok kızdık bu kadar paranın kölesi olmayın ayıptır günahtır

  • avatar

    @huratcelebi928

    Enfes bir tarih ama o kadar yönerge eksikliği var ki, Zeus Sunağı'nı kaptırdıkları mantık hala aynı. Tavsiyem girince sağ taraftan dönerek once kestel gölü manzarası, donerek antik kalıntilar, yer altı geçidi, kutsal alan, kütüphane alanı, tiyatro, ve kaçırılan Sunak yeri görülerek gezi bitirilebilir. Ama bilgilendirme eksik olduğunu için önce şehir müzesi gezilmeli. Giriş 60 lira. Ama hizmet 6 kuruş, neyse ki müze kart var. Tarihten para kazanmayı öğrenmemiz gerek. Bergama şehir merkezi de aynı herkesin üstüne ölü toprağı serpilmiş, kendi hallerinde. Bu antik kent başka ülkelerde olsa dünyanın bir numaralı turist çeken yerlerinden biri olur


  • Künye

    ✅ Müzeler : Pergamon Antik Kenti
    ✅ Giriş Ücreti : Ücretsiz
    ✅ Yerel Rehber : 12 Değerlendirme
    ✅ Genel Puan : 4.8/5.0

    Çalışma Saatleri

    Pazartesi 08:30 - 19:00
    Salı 08:30 - 19:00
    Çarşamba 08:30 - 19:00
    Perşembe 08:30 - 19:00
    Cuma 08:30 - 19:00
    Cumartesi 08:30 - 19:00
    Pazar 08:30 - 19:00

    İşletmeyi Sahiplenin

    Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.



    Katkı Sağlayanlar

    Müzeler Pergamon Antik Kenti Pergamon Antik Kenti +904446893 Hamzalısüleymaniye, 35700 Bergama/İzmir, Türkiye Pergamon Antik Kenti Pergamon Antik Kenti hakkında Yerel Rehberler tarafından yazılmış yüzlerce güncel yorum. Pergamon Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir, Ücretler ve daha fazlası burada. ₺₺ TR 39.1327276 27.1833194 True Türkiye Sigara İçilmez Yerel Rehber Nakit, Kredi Kartı
    4.8/5 12