Selçuklu Uygarlığı Müzesi
Kayseri’de bulunan en önemli müzelerden bir tanesi olan Selçuklu Uygarlığı Müzesi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. Selçuklu Uygarlığı Müzesi ilk olarak 1205 yılında yaptırılmıştır. İlk yaptırıldığı zamanlar Çifte Medrese olarak bilinmekteydi. Selçuklu hükümdarının kızının vasiyeti ile yaptırılmıştır. Oldukça şık ve dikkat çeken bir görünüme sahiptir. Aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan tarihi müzemiz Osmanlı döneminde onarılmıştır. Zaman içerisinde oluşan tahribatlardan dolayı 1960 yılında yeniden bir restorasyon işlemine uğramıştır. Yapılan bu restorasyon işlemi sonrasında 1980 yılından itibaren Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi’nin Tıp Tarihi müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
32 yıl boyunca Tıp Tarihi Müzesi olarak faaliyete devam etmiştir. Ancak 2012 yılında Çifte Medrese’nin Kayseri Belediyesi’ne devredilmesi ile birlikte belediye tarafından farklı bir karar alınmıştır ve Selçuklu Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Ancak çok eski ve tarihi bir yapı olması nedeniyle bazı onarımlar gerektirmekteydi. 2 yıl boyunca küçük onarımlar ve tamiratlar devam etmiştir. Sonrasında ise tam olarak faaliyete geçirilmiştir. İlk açılışı 2014 tarihinde yapılmıştır. O günden bugüne kadar yurtiçinden ve yurtdışından binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Her geçen gün daha fazla kişiye ulaşmaya devam etmektedir. Kayseri’ye yolu düşen kişilerin gezmesi görmesi gereken müzelerden bir tanesidir.
Selçuklu Uygarlığı Müzesi’nin İçindekiler
Selçuklu Uygarlığı Müzesinin içindekiler oldukça değerli ve tarihi eşyalardır. Selçuklu Uygarlığı Müzesinin içerisine girdiğiniz anda bölüm bölüm farklı eşyaların sergilendiğini göreceksiniz. İçerisinde Selçuklu’ya ait pek çok eşya bulabilirsiniz. Ayrıca Selçuklu Dönemi ile alakalı detaylı bilgi almak isteyen kişiler için günümüz teknolojisi ile görsel, işitsel pek çok bilgi de müze içerisinde verilmektedir.
Selçuklu Uygarlığı Müzesi Yeri ve Ulaşımı
Selçuklu Uygarlığı Müzesi yeri ve ulaşımı açısından oldukça elverişlidir. Kayseri ilimizin Kocasinan ilçesinde bulunan müze; oldukça merkezi bir yerdedir. Pek çok toplu taşıma aracı ile kolaylıkla bulabilirsiniz. Yakınlarında parklar, alışveriş merkezleri oldukça fazladır. Ayrıca ziyaret etmek isteyen kişilerin giriş ücreti olarak 2 TL vermeleri gerekir. Öğrenciler ise 1 TL vererek gezebilirler. Pazartesi günleri hizmet vermemektedir. Geri kalan her gün sabah saat 09.00 dan akşam 19.00 a kadar hizmet vermektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Yorumlar 4.3846153846154 Puan
-
Müzede görevli Sami bey e çok teşekkür ederiz .Gevher Nesibe Hatun'nun son nefesinde abisinden isteği ile başlayıp 1200 lerde başlayan tıp alimliğinde kattıkları ile devam edip aktardı bize.muzede yapılacak işler var halen.yine de çok memnun kaldık.en kısa sürede tamamlanır umarım.muthis hazineler.
-
Belediye işletiyor giriş 4 TL(06-11-2021). Selçuklulardan kalma çeşitli eşyalar, sikkeler ve imarethaneler sergileniyor. Sifahanenin atmosferi muazzam. Şu siriltilari eşliğinde kasvetli odalara balmumu heykeli den canlandırma tasvirleri ilk gorsugumde irkilmedim desem yalan olur.
-
Daha önce geldiğimde gördüğüm detaylı sunum ve animasyonları, müzik terapisi örneklerini salgın nedeniyle devre dışı bırakmışlar. Soğuk havalarda geldiğinizde keyif alamayabilirsiniz, içerisi ziyadesiyle soğuktu.
-
Hic alakasi yok gevher nesibe hastaneyle hele bir sifa odasi diye bir yer uydurmuslar bildigin korku tuneli aklim gitti yeminle nerde o eski alet edavat hic biri yok
-
Gevher Nesibe Sultan saray başsipahisine aşık olmuş ve ağabeyi l. Gıyaseddin Keyhüsrev evlenmelerine izin vermemiştir. l. Gıyaseddin Keyhüsrev, başsipahiyi savaşa göndermiş ve savaşta ölmesine neden olmuştur. Bunun üzerine hastalanan Gevher Nesibe, ölmeden önce ağabeyine kendi adına insanların ücretsiz yararlanabileceği bir şifahane yaptırmasını vasiyet etmiştir. Duruma çok üzülen Gıyaseddin Keyhüsrev 1204-1206 yılları arasında şifahaneyi, 1210-1214 yılları arasında da tıphaneyi yaptırır.Tıp medresesi ve uygulama birimi olan hastane şeklinde yapılan bina, medrese ile birlikte altmış metre eninde ve kırk metre boyundadır. Tek kattan oluşur, büyük salon, bir büyük ve iki küçük eyvan ve on üç odadan ibarettir. Kış aylarında ısınması merkezi ısıtma sistemi ile sağlanmıştır.
-
Belediyeye ait bir müze bu nedenle girişte müze kartı geçmiyor 12.06.2022 tarihinde müze giriş ücreti 5 TL teknolojinin kullanıldığı görsel ve işitsel enstrümanlar bulunuyor , Gevhernesibe, Şifahiye ve Gıyasiye Medresesi içerisinde bulunuyor, Selçuklu dönemine ait sikkeler ve çiniler , seramik eserler sergileniyor geniş zaman ayirarak gezmenizi tavsiye ederim
-
Aslında yan taraftaki şifahiye ile birlikte geziliyor. Sanki iki ayrı mekan işaretlenmiş. Tek girişi- çıkışı olan bir müze. Aynı şekilde burda da interaktif alanlar mevcut. Ayrıca görme engelliler için bilgilendirmeler ve odalardaki eserlerin büyütülmüş replikalarını elleriyle bakabilmelerine imkan sağlıyor. İçeride Gevher Nesibe hatuna ait birde türbe mevcut. Müzede bulunan açıklamalarda gayet yeterli.
-
Kapıdaki çok ilgisiz güvenlikçi arkadaş haricinde herşey muhteşemdi. Hollandalı Turist merak edip gezmek istedi eşlik ettim. Kapıdaki güvenlikçi arkadaşa İngilizce bilen rehber varmı dedim zoraki bir cevapla herşeyi altı da İngilizcesi yazıyor dedi. Özellikle gizem yaratılmış loş ışıklı mumyaların olduğu bölüm harika çok ilgi görüyor. Her yer çok temiz.
-
Tek kelimeyle etkileyici bir müze. Ziyaretçilerini etkilemek için ise sadece eserleri değil onları daha ön plana çıkaracak, etkileyici gösterecek şekilde donatılması akıllıca. Müzikle şifa odaları, eski yazılı eserler, bal mumu heykeller gerçekten inanılmaz. Müze belediyeye bağlı olduğu için müze kart geçerli değil. Ancak giriş ücreti 5 TL, öğrenci 2,5 TL o yüzden iyi.
-
Çok güzel yapılmış, bilgilendirmelerin yeterli detayda olduğu, merkezde yer alan bir müze. En çok sevdiğim bölüm de müzikle tedavi yapılan odaların yer aldığı kısım oldu. 4 yıldız vermemin nedeni ise bazı bilgilendirmelerde İngilizce açıklamanın yer almaması ve de bazı eserlerin korumasız sergilenmesi. Kayseri’ye geldiğinizde 1-1.5 saatinizi ayırıp, kesinlikle görmeye değer olan bu müzeye gelmenizi tavsiye ederim. 15 Temmuz 2022 tarihinde ziyaret ettiğimiz müzede müzekart geçerli olmayıp, giriş ücreti tam için 5 TL, öğrenci için 2.5 TL.
-
Selcuklu atalarimizi guzel tarihi bir mekanda kisa ve oz guzel anlatmislar. Muhim bi eksiklik wc ve lavabolarin olmamasi. Atalarimiz bundan nerdeyse 1000 sene once bu mekanda muzik ile hasta tedavisi yaprken icinde hamam bulundururken sene 2022 de bizim bazi temel seylwrden yoksun muze yapmamiz biraz ayip. Ama herkesin gormesi gereken bi yer oldugu icin tam puan veriyorum
-
İçeride wc olmaması çocuklarla gitmeyi zorlaştırdı. Topkapıdan eserleri getirip duvara çakmışlar. Keşke çakmadan yapıya zarar vermeden yapılsaydı. İnce bir koridor ile gevher nesibe şifahanesine bağlanıyor. Yıllar önce içinde gerçekten su aktığını hatırladım ama şimdi sadece su sesi efekti yapmışlar. Şifahane Çok karanlıktı nedense el feneriyle gezdik. Yine de güzel gezilmesi gereken bir yer
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 09:00 - 17:00 |
Salı | 09:00 - 17:00 |
Çarşamba | 09:00 - 17:00 |
Perşembe | 09:00 - 17:00 |
Cuma | 09:00 - 17:00 |
Cumartesi | 09:00 - 17:00 |
Pazar | 09:00 - 17:00 |
İşletmeyi Sahiplen
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
Sentetik İlaçla uyuşturmak yerine ruhi bunalımlar nasıl da en doğal yöntemlerle çözülüyormuş, bugünün vahşi modernitesine anlatan bir mekan. Aslında hiçbir şeye gerek yok, mekanların da bir dili vardır ve her bir taşın size o dönemlerdeki insanların yaşamlarını anlattığını hissedeceksiniz. Aceleye getirmeden geniş zamanda, sakin sakin, sindire sindire , geçmişle bağ kurarak gezilmeli. Çıktığınızda hakikaten bir takım ruhi sıkıntılarınızın hafiflediğini hissedeceksiniz.