İçindekiler
Bilecik Şeyh Edebali Türbesi
Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarına damgasını vuran ve İslam ilahiyatçısı, din bilgini olarak tanınan Şeyh Edebali, bir Ahi Şeyhidir. Osman Gazi’ nin kayın babası ve aynı zamanda akıl hocasıdır. Osmanlı Devletinin manevi kurucusu olarak görülen Şeyh Edebali, Bilecik şehrine defnedilmiştir. Bilecik’te tarihi mirasların başında gelen Şeyh Edebali Türbesi’nin yapılışı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Orhan Gazi döneminde inşa edildiği kabul edilmektedir.
Türbede Şeyh Edebali ile birlikte, kendi nesline ait olduğu düşünülen 6 büyük ve 4 küçük mezar daha bulunmaktadır. Sanduka odasının haricinde iki odaya daha sahip olan Türbenin hemen yanında Osman Gazi‘nin eşi Bala Hatun ve annesinin mezarlarının yer aldığı küçük bir yapı daha bulunmaktadır. Her iki türbenin de yapılış tarihinin birbirine çok yakın olduğu düşünülmektedir.
Görsel
Türbe alanı içerisinde yiyecek ve içecek hizmeti sunan çay bahçesi, wc alanları, hediyelik eşya stantları ve Bilecik Belediyesi Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi yer almaktadır. Tarihteki 16. Türk İmparatorluğu olan Osmanlı İmparatorluğunun 36 padişahının hayatını ve yapmış oldukları eserleri anlatan bir açık hava müzesi ile 3D Bilecik’in fethini anlatan gösteri salonu bulunmaktadır. Giriş ücretsizdir.
Bilecik merkezde bulunan, her yıl yerli ve yabancı turistlerin akımına uğrayan Şeyh Edebali Türbesi, her gün 24 saat boyunca ziyaret edilebilir.
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin kayınpederi olan ayrıca Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu olan Şeyh Edebali’nin, yakınlarının, kızı(Osman Gazi’nin eşi) ve eşinin kabirlerinin bulunduğu bir türbe. Aşağıya inildiğinde Orhan Gazi Cami ve Osmanlı padişahlarının 3D resimlerinin ve yazılı yaşamlarının bulunduğu büyük bir ortam var. Tarihimizi daha iyi anlamak için gezilebilecek bir yer. Hepsinden Allah razı olsun.
Bilecik Şeyh Edebali Türbesi ve Çevresi :
Osmanlı’nın ilk yurt edindiği Şehir merkezinde yer alıyor…
Orhangazi Camii,
Şeyh Edebali Türbesi,
Bala Hatun Türbesi,
Tarihî Küçük Hamam,
Osmanlı Padişahları Tarihî Şeridi…
Zincirli Kaya…gibi görülmesi gereken tarihî mekânların olduğu Alan!…Meyilli, Dağlık, Tepelik Saha!…Ağaçlık Alan!…
Tarihî ve tabiii güzellik bir arada…
Çok güzel bir alanda Tarihî ve tabii mekânları görebilirsiniz…
Ailecek görülecek yerlerden…
Kolay gelsin!…Yolunuz açık olsun!…
Bir imparatorluğun kökleri.Yüce insanların nefes aldığı mekanlarda bulunabilmek ,ne şeref.Olağan üstü ,yaşam felsefeleri,işte bu mekanlarda yeşermiş ve kök salmış.Geçmişimizi bilmeli ve sahip çıkmalıyız.Her Türk ‘ün ziyaret etmesi gereklili mekanlardan biri..
Huzur dolu bir mekan, Bilecik’e yolu düşen herkes uğramalı. Önünde otoparkı ve dinlenmek için, çay içmek için bolca yer var.
Osmanlı padisahlarinin kısaca tanitildigi güzel bir mekan var turbeye gitmeden sağda adeta çiçek bahçesinin içinde bilgiler çok anlaşılır yalın bir dille anlatılmış her yaştan ziyaretcinin dikkatini çekecek nitelikte
Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısı-din bilgini, Ahi şeyhi, Osman Gazi’nin kayınbabası ve hocası, Osmanlı Devleti’nin fikir babası. 1206 yılında doğduğu tahmin edilmektedir. 1326’da 120 yaşlarında Bilecik’te vefat etmiş, dergâhının zikir odasına gömülmüştür.
türbenin bitişiğindeki odada beş dakika oturun maneviyat artıyor
Bizim için çok muhterem bir din ve ilim büyüğümüzün ayriyeten Osman Gazi’nin hocası ve kayın babasının türbesi
Çok güzel bir yer. Tepelerin arasında iskele yol var ama bakımsız ve hiç güvenli değil.
Once Söğüt’e gidip Ertuğrul Gazi türbesini gördükten sonra buraya gelip Osmanlı İmparatorluğunun manevi kurucusu şeyh Edebali türbesi ziyaret edilirse daha güzel olur. Harika bir yer. Yan taraftaki Osmanlı tarih şeridi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Harika bir yer huzur ile dolarsiniz. Otogar dan 15 dk da burada sın. …
Güzelce düzenlenmiş, yeşilliklerin arasında, camii, türbeler ve Osmanlı padişahları ile ilgili açık müzenin de bulunduğu, yeme içme işinizi halledebileceğiniz ve hediyelik eşya bulacağınız esnaflar mevcut. Türbeye çıkarsanız manzarası çok güzel.
Hakim sayılabilecek bir tepede, manzarası ve ambiansı çok güzel, 08:30-22:00 arası ziyarete açık çevre temizliği güzel. Hediyelik eşya alışverişinin yanı sıra yeme içme aktivitelerine de uygun işletmeler var. Fiyatları ortalama. Sessiz, sakin ve huzurlu bir mekan. Diğer herşeyin ötesinde maneviyat için ziyaret edilmeli.
Tarihin canlı kanıtı şeyh edebali hazretleri ve yaşanılan yerler insana ayrıca huzur veriyor.
Maneviyat Büyüklerinden, Ecdadımızın yolunu aydınlatan bu mübarek Şeyh EdebAli Hazretleri google puanları ile ölçülemez…
Kesinlikle her Türk vatandaşının ziyaret edip görmesi gereken bir yer. Ecdadımızı daha iyi anlayabileceğiniz, manevî bir atmosferi olan, sakin bir yer. Osmanlı padişahlarının kronolojik sırayla anlatıldığı bir de sergi mevcut.
Yukarıdaki yorumları okudum. Bilinçli bir şekilde şunu belirteyim. Osmanlı adı imparatorluk ( imp: yerinden yurdundan eden,insanları bilinçli öldürerek yer kazanan kimseler ) biz kimseyi yerinden,yurdundan etmedik.İnsanları öldürerek yurt kazanmadık. Biz devlet-i Aliyeyiz. İnşallah, YAKINDA GİDECEĞİM.
Pirin esas fonksiyonu Bir yanda İpekçiler öbür yanda Debbağlar atölyesini kurup Allah için, toplum için, iyilik için üretim yapmayı öğretmiş. Mesleği yok diye Osman Bey’e baştan kızını bile vermeyen; mesleği, zenaatı, üretimi adam olmanın baş şartı sayan ulu sultandır burada yatan. Rehberler lütfen pirin bu tarafını da öğrenip anlatsınlar. Ulu sultanlar elinde kurulan bu koca devlet bu atölyeleri fabrikalaştıramadı; Galatadaki RUM, Ermeni vd. azınlık vatandaşlarının kefaletiyle dışarıdan borç alabiliyordu. 1876’da dünyaya iflasını ilan etti. Bu zilletten sonra Sultan Abdülhamid’in usta ve ince siyasetii ile gene de 40 yıl ayakta kaldı. Üç kıatlık devlet gümbür gümbür çökerken iç ihanetler kudurdu, Doğudan Rus-Ermani dayanışması, Batıdan güneyden Fransız, İngiliz, Rum, Ermeni ve Jön Türk Z.lerinin (F) modelli aşşağılık ihane ve işbirlikleriyle yıkıldı. Arkadan bir de başka başka dertlerle başına gelmedik kalmadı bu mübarek yurdumuzun ve milletimizin… Hala o dereboyundaki deri ve dokuma atölyelerini kurmak, 24 saat üretim yapıp Edebli Markasıyla dünyaya pazarlamak hiç kimsenin aklına gelmiyor!!!!!!!!
Dersimiz: gaflet, hıyanet, dalalet ve dahi GBT, ŞİDDET, CİNSİYET!!!!!!!.
merhaba bu şey edebali türbesi yazısın okurken resimdeki “ŞEHZADE HAZRETLERİ” yazılı türbeyi gördüm daha önce başka birşey yazıyordu bu fotoğraf ne zaman çekildi acaba ?