Hisarlar Müzesi
İstanbul’un Fethi hiç kuşkusuz dünya tarihinin en önemli olaylarından bir tanesi. Bir çağın kapanıp yeni bir dönemin başlamasına vesile olan bu olayda Rumeli Hisarı çok önemli bir rol üstleniyor.
Rumeli Hisarı Fatih Sultan Mehmet tarafından boğazdan geçen gemilerin kontrol edilebilmesi için yaptırılmıştır. Yapımına 1452 senesinin mart ayında başlanan hisar ağustos ayında tamamlanmıştır. Yaklaşık 5 aylık bir inşa süresi olan hisar bu kadar kısa sürede inşa edilebilmesiyle de önemli bir eserdir. Hisarın yapımında 300 kadar usta, 700-800 işçi, 200 arabacı, nakliyeci ve kayıkçı çalıştığı kaynaklarda geçer.
İstanbul fethedilmesinin ardından Rumeli Hisarı önemini yitirmiştir. Artık boğazdan geçen gemilerin kontrolüne gerek olmaz. Bu dönemden sonra hisar farklı amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır ki 16. yüzyıldan itibaren devlet hapishanesi olarak kullanımı bunların ilkidir.
Hisarlar Müzesi Tarihi
1746 senesinde hisarda bir yangın başlamış ve hisar ciddi şekilde zarar görmüştür. Sultan III. Selim hemen tahribatın giderilmesi talimatını vermiş ve 1789 ile 1807 seneleri arasında yapılan çalışmalar ile hisar tamir edilmiştir.
Hisar bu dönemden sonra yalnız kalmaya başlar. Herhangi bir amaçla kullanılmaz ve adeta kaderine terk edilir. 1953 senesine gelindiğinde ise bu yalnızlık son bulmuştur. 1953 senesinde İstanbul ’un fethinin 500. yılı kutlanırken hisarda kapsamlı bir restorasyon çalışmasına başlanır. Başlayan bu çalışmalar 1968 senesinde tamamlanırken sonrasında Hisarlar Müzesi ismiyle açılmıştır.
Müzeyi Değerli Kılan Özellikler
Ortaçağ’da inşa edilmiş yapılar arasında bulunan Rumeli Hisarı o dönemin en büyük burçlarına sahiptir. Fatih sultan Mehmet’in 3 veziri tarafından yaptırılan Zağanos Paşa Kulesi 21 metre, Çandarlı Halil Paşa Müzesi 22 metre, Saruca Paşa Kulesi ise 28 metre yüksekliğindedir.
Saruca Paşa Kulesi’nin ahşap katları günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Kulenin içerisinde akustiği ile öne çıkan ve sonrasında hapishane olarak kullanılan divanhane odasında dönemden kalan grafit yazılar hala görülebilir. Zağanos Paşa Kulesi’nde iki satırlık nesih kitabe yer almaktadır. Bu kitabe Boğaziçi’nin ilk Türkçe kitabesi olma özelliği taşır.
Müzede mimari kadar bitki örtüsü de önemlidir. Erguvan ağaçları, çam fıstıkları ve yer örtüleri ile birlikte her mevsimde İstanbul Boğazı’nın tipik bitki örtüsü hisarın bahçesinde gözlemlenebilir.
Yaz Dönemi
1 Nisan – 31 Ekim
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 17:30
Kış Dönemi
31 Ekim – 1 Nisan
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri
Yaz Dönemi: 16:30
Kış Dönemi: 17:00
Kapalı Günler
Pazartesi
Adres: Yahya Kemal Caddesi No: 42, Rumelihisarı Mahallesi, 34470 Sarıyer İstanbul
E-mail: hisarlarmuzesi@ktb.gov.tr
Web: ktb.gov.tr
Tel 1: 02122635305
Tel 2:
Giriş Ücreti : 25 TL – Durum : AÇIK
Boğazın en muhteşem manzarası belki sadece burda çok özel hissettiriyor içinde Fatih’in camisi,kalesi ve hisar kafesi tarih içinde yuzuyor
Bu bölge Boğaz’da karşıdan karşıya geçmek için uygun olan bölgelerden biridir. Asya’dan Avrupa’ya geçmek isteyen pek çok topluluk güzergåh olarak bu noktayı kullanmıştır. Son olarak bu noktayı kullanan Sultan II. Mehmed, Boğazkesen Hisan’nın temellerini atarak Bizans’ı haklı bir endişenin içerisine düşürmüştür. Inşaatı durdurmak için elçi gönderen Bizans Imparatoru’na genç Mehmed’in cevabı ise “iktidarimın vasil olduğu mertebeye ecdadımın emelleri dahi erisememiştir.” der. Yenice Hisar, Yeni Hisar. Boğazkesen Hisarı denen bu mevkiye II. Mehmed 50.000 kişilik ordusuyla gelerek hisarın inşasını başlatmıştır. Mimar Muslihiddin tarafından planları hazırlanan kale, işine erişilmez ve yarışılmaz bir tempo ile dört buçuk ayda tamamlanacaktır. Bu inşaatın şehrin savunmasının sonunu getireceğini çok iyi bilen imparator ise çeşitli büyüklükteki askerlerini göndererek inşaata zarar vermeye çalışmaktaydı. Böylece inşaati korumak isteyen Türk Mücahitleri burada çeşitli kayıplar vermişlerdir. İşte Rumeli Hisarı’nda bulunan şehitlik bu kahramanca korumanın eseridir. Hisarın planı, burçlar baz alarak bölümlere ayrılmış ve her bölüm üst düzey bir paşanın sorumluluğunda eş zamanlı olarak inşa edilmiştir. Deniz tarafındaki bölümün inşa sorumluluğunu bizzat Fatih Sultan Mehmet üstlenmiştir. Sorumluluk üstlenen diğer paşalar ise ZağanoS Paşa, Halil Paşa ve Saruca Paşa’dır. Bu paşaların sorumluluğunda yapılan kulelere paşaların adı verilmiştir. Evliya Çelebi, fetihten 200 yıl sonra Rumeli Hisarı’nı tarif ederken, “Kale içinde kayalara yapışmış kırlangıç yuvaları gibi, 180 asker kışlası olduğunu, bir Fatih Camii ile iki mescidi ve buğday ambarları olduğunu” söyler. Rumelihisarı’nın içinde ilerleyen yıllarda bir mahalle kuruldu. 1953’te dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın talimatıyla evler kamulaştırıldı, hisar restore edildi. Tiyatro sanatçısı Muhsin Ertuğrul, 1958’de daha önce hisarın içerisinde bulunan ve Istanbul’un fethi için inşa edilen ilk camilerden olan Ebul Feth Camii’nin bulunduğu alana açık hava tiyatrosu yaptırdı. Daha sonra alanda 1980’li yıllardan itibaren konserler verilmeye başlandı. 2013’te caminin bulunduğu bu alanda yer alan konser alanı ortadan kaldırılarak cami inşa edilmiştir
konumu itibariyle harika bir yerde olan hisar. tam karşısında anadolu hisarı bulunuyor. anadolu hisarı 1390 yılında yıldırım bayezid zamanında, rumeli hisarı ise fatih sultan mehmet zamanında yaptırıldı. fatih’in bu hisarı yapma amacı istanbul’u fethinden önce kuzeyden gelebilecek saldırıları önlemek içindi.müzede birbirinden farklı bitkiler bulunuyor. maske taktığım için o bitkilerin kokusunu fark etmemiştim, msskeyi çıkarınca hisarın içinde harika kokular olduğunu fark ettim. hisarın üç tane dairesel kulesi var. hisarın burçlarına çıkmayı da isterdim ama ona izin yoktu. hisarın içinden harika bir manzara görünüyor. görüş alanıma hem yemyeşil bitkilerin, hem hisarın en büyük kulesinin hem köprünün hem de denizin girdiği harika yerler vardı. orada bulunuyorken harika duygular hissettim.
Yapıldığı dönemden itibaren Kal‘a-i Cedîd, Kulle-i Cedîde, Yenicehisar, Yenihisar, Boğazkesen Kalesi, Boğazkesen Hisarı, Nikhisar (Güzelhisar), Başkesen Hisarı diye adlandırılmıştır. İnşa kitâbesi bulunmayan kalenin yapım tarihi dönemin Bizanslı tarihçisi Dukas’ta 1452 Mart ayı sonları olarak bildirilmekte, bunun yanında inşaatının çeşitli kaynaklardan varılan sonuçlara göre dört beş ay kadar sürdüğü kabul edilmektedir (Ayverdi, Osmanlı Mi‘mârîsi III-IV, s. 631). İstanbul’un fethinden önce Boğaz’ı kontrol altında tutmak için Fâtih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan bu hisarın çevresinde aynı adla anılan bir semt oluşmuştur (bk. BOĞAZİÇİ; İSTANBUL).
Rumeli Hisarı, Boğaziçi’de bulunduğu semte ismini veren Sarıyer ilçesinde yer alan, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden önce Anadolu Hisarı’nın tam karşısına inşa ettirilmiştir. Hisar, boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla yaptırılmıştırMüze kartınız varsa ücretsiz girebilir siniz