İçindekiler
Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi
Bölgenin arkeolojik zenginliklerini sergilemek amacıyla, 1924 yılında, Adana Eski Eserler Müzesi’nin kurulmasına karar verilmiş ve müze müdürlüğü için “Alyanak” lakabıyla tanınan Halil Kamil Bey görevlendirilmiştir. Müze binası için, ilk olarak Taş köprü’nün yakınlarında bulunan Cafer Ağa Medresesi uygun görülmüştür.
Bir süre hizmet verildikten sonra kullanılamayacak durumda olan yapının yıkılmasının ardından, Rum Kilisesi’ne taşınmıştır. 1937 yılında, Müze Müdürü A. Rıza Yalgan’ın, Çukurova’nın Etnografyasını anlatmak amacıyla müzeye yeni bir bölüm eklemesiyle birlikte ,“Adana Arkeoloji Müzesi’nin” yanı sıra “Etnografya Müzesi” adını da almıştır. A.R.Yalgan böylece, yurdumuzda ilk açık hava müzesini kurmuş oluyordu.
Adana Evi
1950 yılından itibaren Adana Müzesi olarak hizmet veren bina, 1972 yılında Arkeoloji Müzesi’nin açılıp birçok eserin yeni müzeye taşınmasıyla müze deposu olarak işlev görmüştür. 1983 yılındaki restorasyon çalışmasıyla Etnografya Müzesi adı ile tekrar Müze işlevi kazandırılmıştır. 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca binada restorasyon çalışmalarının başlatılmasından dolayı Etnografik eserler, mevcut Arkeoloji Müzesine taşınarak 2013 yılında başlayan restorasyon çalışmaları, 2015 yılında tamamlanarak Sayın Cumhurbaşkanımızın 07.04.2017 tarihinde Adana da yapmış olduğu toplu açılış töreninde açılarak Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi olarak hizmete girmiştir.
Bereketli toprakları ve elverişli coğrafi konumu itibariyle Çukurova ve çevresi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı, Gayrimüslimlere kendilerini yönetebilme, okul ve ibadet yerleri inşa edebilme olanağı sağlamıştır. Bu dönemde, Anadolu kentlerinde dikkat çekici ölçüde kilise inşa edilmiştir.
Görseller
Adana Rum Kilisesi
Adana Rum Kilisesi, bu süreçte inşa edilen dini yapılardan biridir. Adana ve çevresindeki kiliselerinin çoğu, İstanbul Rum kiliseleri ve Anadolu’nun büyük bölümündeki Osmanlı dönemi kiliseleri gibi üç nefli bazilika planlı olarak inşa edilmişlerdir. Dıştan doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı yapı, içten üç nefli bazilika plan tipine sahiptir. Yapı alanı içine, güneybatı yönündeki dikdörtgen formlu bir kapıdan girilmektedir. Girişin üstündeki üçgen alınlığın iç kısmında güneş (aydınlık)simgesi yer almaktadır. Demir, çift kanatlı kapı yüzeyi, dikdörtgen ve kare alanlara bölünmüş ve ortalarına birer bitkisel bezeme yerleştirilmiştir. Kapı ile üstteki büyük kemer arasında, ortadaki küçük kaş kemerin birleştiği sütun başlığı biçimli süsleme ögeleri yer almaktadır. Yapının, batıdaki kapı üstünde, mermer levha üzerindeki Rumca dokuz satırlık kitabeye göre yapı,1845 yılında Rum cemaati tarafından yaptırılmıştır.
Yaz Dönemi
1 Nisan – 1 Ekim
Açılış Saati: 10:00
Kapanış Saati: 17:00
Kış Dönemi
1 Ekim – 1 Nisan
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri
Yaz Dönemi: 16:00
Kış Dönemi: 17:00
Kapalı Günler
Pazartesi,Cumartesi,Pazar
Adres: Kuru Köprü Mahallesi, Ziyapaşa Bulvarı No:108
E-mail: iktm01@kulturturizm.gov.tr
Tel 1: 03224543855
Web : muze.gov.tr
Tel 2:
ÜCRETSİZ – Durum : AÇIK, Hafta sonu kapalıdır.
Eski ismi Adana etnoğrafya Müzesi içinde bir adet 1845 tarihinde yapılmış bir kilise ve geleneksel Adana evi barındırıyor, güvenlik görevlisi olan orta yaşlı abimiz bize müzeyi gezdirerek rehberlik yaptı
Eski kilise restore edilerek şu an sadece sergi salonu olarak kullanılıyormuş. İçerideki sarı ışıklandırma ile çok güzel görünüyor. Hemen karşısında bulunan geleneksel Adana evi oda oda bölümlere ayrılmış kültürel dokuyu çok iyi yansıtan bir çalışma olmuş. Görülmesi gerekenler listenize muhakkak ekleyin. Giriş ücretsiz.
Adanaya gelindiğinde gorülmesi gereken yerlerden. Çok merkezi ve bulunması kolay.
Geleneksel Adana evini harika dekore etmişler. Adana’da yaşayan ya da Adana’ya gelen herkesin görmesi gereken bir müze. Alt tarafında lokanta var. Menüsünü günlük olarak belirliyorlar. Sakin ve huzurlu bir yer. Sadece trafikteki korna gürültüsü rahatsız edebilir.
Çok güzel bir müze ayrıca ücretsiz kültür Bakanlığına teşekkür ederim
Kuruköprü anıt müzesi ve geleneksel adana evi .kuruköprü monumwntal muaeum and tradıtional adana houae çarşı ortaaında bulunan müze turist danışma merkezinin millipiyango binaaının karşısında küçükaaat meydanına giderken sağ tarafta kalıyor.
Geleneksel Adana evi hakkında bilgi alabilirsiniz. Fakat açıklayıcı bilgiler biraz daha çok olsaydı daha güzel olurdu
Çalışanlar güzel yardımcı oldular. Fakat tarih sel olarak zayıf kalmış. Birde özel güvenliğe yer hakkında soru sorup bilgi almaktan başka seçeneğiniz yok. Buda bana komik geldi.
izlenecek yer yok izleme yeri çıkmadı lütfen düzeltin
üff hadi izlemek istiyorum
hadi tüm müzeleri gezdim———————-bu kaldı izleme yeri yok lütfen düzeltin
pühh size yuvarlanan taş yosun tutmaz
FAK