İçindekiler
Troya Müzesi
Çanakkale’nin Merkez İlçesi’ne bağlı Tevfikiye köyü içerisinde bulunan Troya Müzesi 1998 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer almaya hak kazanmıştır. Troya Antik Kenti uzun soluklu inşaat süreci yaşamıştır. İlk olarak 2013 yılında inşaasına başlanan bu müzenin inşaat çalışmaları birtakım sebepten 2015 yılında durmuştur. Daha sonra 2017 yılında tekrar inşaatına devam edilmiş ve 2018 yılının Ekim ayında müze severlerin hizmetine sunulmuştur.
Müzeye girdiğiniz anda rampadan inerek duvarlarda bulunan Troya’nın farklı katmanlarını görebilirsiniz. Troya Antik Kenti’ne ait mezar taşları, sahne canlandırmaları, heykeller ve fotoğraflar ile sizlere kent anlatılmaktadır. Müzeye giriş yapılmadan önce müze ziyaretçilerine arkeoloji bilimi basit şekilde anlatılmaktadır. Bu anlatım içerisinde arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı, höyük, restorasyon, konverasyon gibi terimlerin basit anlatımı yer almaktadır. Bu sayede ziyaretçiler daha bilinçli olarak müzeyi gezebilmektedir.
Müzede bulunan eserler mermer, heykel, lahit, sunak, mil taşı, yazıt, lahit, paleolitik balta ve kesiciler, pişmiş toprak seramikler, metal kaplar, altınlar, silahlar, sikkeler vb. birçok tarihe ait unsurlar bulunmaktadır.
Görsel
Müzede kullanılan teknolojiler ile de ziyaretçilere en iyi kalitede hizmet sunulmaktadır. Ziyaret esnasında görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama yani anı veya hikayenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu aktarılması olayını dokunmatik ekran ve animasyonlar ile sergi anlatımı yapılarak ziyaretçilerin daha iyi bilinçlenmesi sağlanmaktadır.
Çanakkale Arkeoloji Müzesinde bulunan bütün eserler Troya Antik Kenti’ne taşınmıştır. Ayrıca Troya Antik Kenti Müzesi resmi olarak 18.03.2019 tarihinde açılmıştır. Bunların sonucunda da Çanakkale Arkeoloji Müzesi tamamen kapatılmıştır.
Yaz Dönemi
15 Mart – 23 Ekim
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 18:00
Kış Dönemi
23 Ekim – 15 Mart
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 18:00
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri
Yaz Dönemi: 17:30
Kış Dönemi: 17:30
Kapalı Günler
Cumartesi,Pazar
Adres: 17100 Tevfikiye/Çanakkale Merkez/Çanakkale
E-mail: canakkalemuzesi@kulturturizm.gov.tr
Tel 1: 0 286 217 67 40
Web: muze.gov.tr
Giriş Ücreti : 50 TL – Durum : AÇIK
Yeni yapılmış bir müze ama çok özenilmiş. Sadece girmek için kişi başı 42₺ yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Oldukça sistematik ve anlaşılır yerleştirilmiş herşey. Görülmesi gereken bir müze.
Müze dışarıdan bakınca müze olduğu belli olmuyor ama içine girince büyük ve değişik bir mimariye sahip insanın aklını başından alıyor ateş ölçülmüyor yada umursanmıyor ama içeride fotoğraf çekilmek için maskeyi çıkardığınızda hemen uyarılıyorsunuz (yüzümüz belli olmuyor diyoruz virüs geçtikten sonra tekrar bekleriz diyolar :))) ayrıca güvenlik personeli yetersiz bazı katlarda güvenlik yok insanlar maskesiz dolaşıyor sosyal mesafeye uymuyor hatta girişteki bayan güvenlik bir girişe bir içerdeki kendini bilmez maske çıkaran insanların peşinden koşuyor türk insanı olarak umursamıyoruz hafife alıyoruz yazık çok yazık çalışanlara Allah sabır versin bizim milletimize birazcık duyar ve fikir versin …
Böyle bir müzenin Türkiye’de olması çok mutluluk verici. Güzel bir mimarisi var, otoparkı bile çok güzel tasarlanmış. Umarım yurt dışına kaçırılan Troya Hazineleri burada sergilenir.
Gecen hafta yaptigim ziyaretden inanilmaz keyif aldim icerisi her katinda ayri bir tarih kokuyor hem yetiskinler hemde cocuklar icin cok iyi ve keyifli bir gezi oldu ilk giriste kapiyi bulmak zor olsada giseden seslenerek arkamizdan gelip ates olcumu sonrasi giris yaptik ama dikkatimi ceken ve tek keyifsiz gozuken sey guvenliklerin nezaketsizligi oldu uzun boylu iri bir guvenlik girisde nasil gezebilecegimizi sordugumda ayaginizla gezeceksiniz gibi aklinca saka yaptigini zanneden bu sahistan ismini istedim sanane diyerek dondu gitti bu kadar guzel bir yere bu sekil bir davranisi yakistiramadim .
Merhaba 2 gun once yaptigim ziyaret icin yazmak istedim Troya muzesi yapi itibari ile cok guzel giriste gisedeki arkadaşlar gayet guler yuzle karsilayip turnikeye kadar eslik ediyor muzenin icerisi de gorulmeye deger fakat bir olumsuzlugu yazmadan gecemeyecegim guvenlikler karsilamada gayet suratsiz iceride insani azarlar gibi maskeyi duzgun takin bizide riske atiyorsunuz gibi laflar edip biz biraz uzaklastigimizda kendi aralarinda su sezon bitsede gitseler artik gibi konusmalar yapiolar galiba gelen ziyaretciden rahatsiz oluyolar boyle guzel bir muze icin hicde iyi bir tutum degil .
Çanakkalenin en çok ziyaret edilen müzesi olan Troya kesinlikle müze severlerin gezmesi gereken bir yer. 2 yıl önce Çanakkale gezimde buraya uğradım. Müze giriş ücretinin 50 TL olması, kalabalık gruplar için sorun olabiliyor. Görünüm ve müzenin konumu harika bir alanda bulunuyor. Çanakkale’nin tarihi ve önemi herkes tarafından bilinmektedir. Müze gezmeye değer bir mekan olarak tasarlanmış olsa da bazı eksiklikleri gözden kaçmıyor.Troya Müzesinin neden önemli olduğunu merak ediyorsanız, tarihi hakkında ufak bir ipucu2018 Troya Yılı oldu. Yerel ölçekte başlayan bir inisiyatifin, uluslararası kültür ve turizm vizyonuna dönüştüğü bir süreçte, dünyanın en çok bilinen ikinci kültürel miras alanı Troya, üzerinde herkesin uzlaştığı bir değerler manzumesi olarak tüm dünyada 2018 yılına damga vuracak.Troya Müzesi, Türkiye’nin Çanakkale ilinde bulunan ve Troya antik kentine ait eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir. Müzenin projesi 2011’de düzenlenen ulusal mimari proje yarışmasıyla belirlendi. 2013 yılında yapımına başlanan müze, 18 Mart 2018’de açıldı.
Müze şehir merkezine yaklaşık 35-40 km uzaklıkta. Trafik açısından veya park yeri açısından hiç bir problem yaşamadan rahatça ulaşabiliyorsunuz. Müze otopark ücreti bulunmuyor, giriş ücreti tek giriş bilet 50 TL. Müze kart almak daha mantıklı. Ateş ölçümü yapılmıyor, virüsün arttığı bu günlerde ne için kendilerini salmışlar anlamadım. Müze girişinde güvenlik görevlisi arkadaşlar karşılıyor ve maske uyarı yapılıyor, bu güzel. Müze içerisi yarım kalmış gibi, bilgilendirmeleri ben yetersiz buldum. Üst katlara çıkıp inene kadar afedersiniz ter içinde kaldım, soğutma sistemi yok, dışarısı 34-35 derece hissedilen, içerisi 40 derece, özellikle giriş kat. Görülmesi gereken eserler muhakkak var. Ancak eksikliklerin de olduğu aşikar, zamanla giderilir diye düşünüyorum.
Troya tarihinin esintisini hissedeceğiniz modern müze yapan ve yaptıranlara teşekkürler..
Troya Müzesi’nde; Homeros’un İlyada Destanı ile tarihe geçmiş Troas Bölgesi’nde iz bırakan Troya ve kültürlerinin yaşamı ve arkeolojik tarihi, kazılardan çıkan eserler aracılığıyla anlatılmaktadır.